Aktualizované Bývalý ruský agent je v kritickom stave, pravdepodobne ho niekto otrávil

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 15:52 • 2 min
Aktualizované Bývalý ruský agent je v kritickom stave, pravdepodobne ho niekto otrávil

LONDÝN - Bývalý ruský agent, ktorého v minulosti v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho pre britské výzvedné služby, je v kritickom stave po tom, čo prišiel do kontaktu s "neznámou látkou" v anglickom meste Salisbury.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovali britské médiá. Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

 

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes v Dolnej snemovni britského parlamentu sľúbil "vhodnú a robustnú odpoveď" Londýna, ak sa preukáže, že v kauze bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorý je v kritickom stave po kontakte s neznámou látkou, má prsty Rusko.

 

img

 

"Zatiaľ na nikoho neukazujem prstom, ale oznamujem vládam po celom svete, že žiadny pokus vziať život nevinnému človeku na britskej pôde nezostane bez sankcií a nepotrestaný," vyhlásil šéf britskej diplomacie. Johnson zároveň potvrdil, že mladá žena, ktorú našli v pondelok tiež v bezvedomí vedľa Skripaľa, je jeho dcéra Julia.

 

Príslušník britských pohotovostných zložiek je hospitalizovaný po tom, čo zasahoval po incidente v anglickom meste Salisbury, po ktorom sa bývalý ruský špión Sergej Skripaľ nachádza v kritickom stave. Informovala o tom v utorok polícia v grófstve Wiltshire, kde mesto leží.

 

Polícia uviedla, že po nedeľnom zásahu v Salisbury, kde našli skolabovaného Skripaľa a mladú ženu, údajne jeho dcéru, lekári prehliadli aj "malý počet" členov pohotovostných služieb. Jeden z členov týchto služieb je stále hospitalizovaný v nemocnici. Polícia oznámila, že podľa názoru zdravotníckych úradov nehrozí verejnosti žiadne zdravotné riziko.


Šesťdesiatšesťročného Skripaľa našli spolu s jeho 33-ročnou dcérou v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Oboch previezli do nemocnice a obaja sú v kritickom stave.


Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že Kremeľ je pripravený spolupracovať pri vyšetrovaní príčiny kolapsu Skripaľa. "Moskva je vždy pripravená spolupracovať," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies