Bývalý riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach čelí obžalobe pre úplatok

NETKY.SK • 21 November 2016, 16:36 • 2 min
Bývalý riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach čelí obžalobe pre úplatok

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach Miroslav U. čelí obžalobe. Podal ju na neho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za zločin prijímania úplatku, prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Informovala o tom agentúru SITA hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa spresnila, že obvinený Miroslav U. v roku 2009 ako riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach prijal od dvoch osôb prostredníctvom sprostredkovateľky trikrát úplatok, a to dvakrát po 1 000 eur a raz 600 eur, za to, že zabezpečí prijatie jednej z podplácajúcich osôb do služobného pomeru. Konanie voči dvom obvineným podplácajúcim osobám je v súčasnosti prerušené, pretože sa zvlášť významnou mierou podieľali na objasnení korupcie.


V roku 2008 ako riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach a ako zástupca zamestnávateľa uzavrel podľa prokuratúry nad rámec svojich právomocí hromadnú poistnú zmluvu s poisťovňou na poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania na seba a podriadených policajtov, a to od polovice roka 2008 na dobu neurčitú. Išlo spolu o poistné na 84 osôb v celkovej výške ročného poistného 164 010 Sk (5 444,13 eura). Miroslav U. konal bez písomného alebo ústneho splnomocnenia dotknutých policajtov a bez súhlasu poskytol poisťovni aj ich osobné údaje. Fakturovaná suma za celkové ročné poistné nebola uhradená a poisťovňa si tak nárokuje nedoplatok na poistnom.


Tretí skutok, za ktorý čelí obžalobe, sa odohral v roku 2010. V Sobranciach na svojom pracovisku ako riaditeľ hraničnej polície na základe predchádzajúcich žiadostí pre fyzické osoby vydal neoprávnene, nad rámec svojich právomocí 150 písomností s označením „Povolenie na prednostné vybavovanie pri prekračovaní slovensko-ukrajinskej štátnej hranice cez hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa – Veľkij Bereznij“. Nemal pritom právomoc na vydávanie týchto povolení a osoby, ktoré toto povolenia využívali pri prekročení štátnej hranice, prechádzali cez koridor označený medzinárodnou značkou CD, ktorý určený pre osoby s diplomatickými výsadami a iné oprávnené osoby, informovala hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies