Bývalý reprezentant Jerguš Bača oslávi v nedeľu 50 rokov

NETKY.SK • 2 Január 2015, 17:24 • 2 min
Bývalý reprezentant Jerguš Bača oslávi v nedeľu 50 rokov

BRATISLAVA - Bývalý slovenský a československý hokejový reprezentant Jerguš Bača oslávi v nedeľu 4. januára životné jubileum 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Niekdajší obranca sa narodil v roku 1965, hokejovú kariéru odštartoval vo svojom rodnom Liptovskom Mikuláši. V drese miestneho HK 36 pôsobil do roku 1984, keď zamieril do Topoľčian a po dvoch rokoch do Košíc, s ktorými získal v sezóne 1987/88 československý titul. V nasledujúcom ročníku sa prvýkrát v kariére predstavil aj v reprezentačnom drese a na majstrovstvách sveta pomohol tímu k zisku bronzových medailí. Rovnaký úspech zopakoval aj na MS 1990.
     

V tom istom roku si ho vybral tím zámorskej NHL Hartford Whalers v 7. kole draftu z celkového 141. miesta. Už v nasledujúcej sezóne absolvoval Bača premiéru v profilige. Nastúpil na deväť duelov, v ktorých zaznamenal dve asistencie. V 57 zápasoch nižšej AHL nazbieral 29 bodov. V zámorí sa ale príliš nepresadil, počas sezóny 1991/92 zaznamenal len jeden štart v NHL a ďalšie dva ročníky strávil v drese Milwaukee Admirals v IHL.
     

Bača sa potom vrátil na starý kontinent, s výnimkou sezóny 1995/96, keď ešte skúsil šťastie v drese Milwaukee. V Európe hral za švédsky Leksand, český Olomouc, či Revier Löwen Oberhausen v nemeckej DEL. S Košicami získal extraligový titul v sezóne 1998/99, posledné obdobie kariéry, ktorú ukončil v roku 2005, strávil v drese materského Mikuláša.
     

Najväčší úspech zažil v roku 2002, keď si so slovenskou reprezentáciou vybojoval zlaté medaily na svetovom šampionáte. Vo švédskom Göteborgu odohral deväť zápasov a pripísal si jednu asistenciu. V národnom drese sa predstavil aj na ZOH 1994, Svetovom pohári v roku 1996 a MS 1997. Za Slovensko odohral celkovo 75 duelov a strelil päť gólov.
     

Po ukončení kariéry sa dal na trénerskú dráhu. Pôsobil ako asistent v Liptovskom Mikuláši a Kežmarku ako aj pri reprezentačnom mužstve, s ktorým bol na ZOH v Turíne a na strieborných MS v Helsinkách 2012. Vtedy v realizačnom tíme hlavného kormidelníka Vladimíra Vůjtka nahradil Petra Oremusa, ktorý nešiel do Fínska pre rodinné dôvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies