Bývalý reprezentačný brankár Vencel mladší bude mať 50 rokov

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 12:39 • 2 min
Bývalý reprezentačný brankár Vencel mladší bude mať 50 rokov

Bratislava - Dôkazom toho, že jablko nepadá ďaleko od stromu, je aj športová kariéra slovenského futbalového brankára Alexandra Vencela mladšieho, ktorý bude mať 2. marca 50 rokov. Jeho otec, Alexander Vencel starší, je totiž tiež bývalý úspešný brankár, ktorý so Slovanom Bratislava dosiahol v roku 1969 víťazstvo vo finále Pohára víťazov pohárov (PVP) a v roku 1976 sa stal majstrom Európy.

slovakia

left justify in out

Alexander Vencel mladší sa narodil 2. marca 1967 v Bratislave. V hlavnom meste Slovenska vyrastal aj futbalovo dozrieval. Ako hráč sa vybral po stopách svojho otca a rovnako ako on sa postavil medzi tri žrde. S veľkým futbalom začal v Slovane Bratislava, v ktorom úspešne nadviazal na svojho otca. S legendárnym bratislavským klubom sa tešil v roku 1992 z titulu majstra Česko-Slovenska.

 

Dvakrát so Slovanom vyhral Slovenský pohár (1989, 1994). V roku 1994 získal aj titul majstra Slovenska. Po úspešnom pôsobení v Slovane Bratislava odišiel do Francúzska. V rokoch 1994 až 2000 obliekal dres Racingu Štrasburg a od roku 2000 do roku 2005 hájil bránku klubu Le Havre. S Racingom získal v roku 1997 Francúzsky ligový pohár (Coupe de la Ligue). V sezóne 1998/1999 ho vyhlásili za najlepšieho brankára sezóny.

 

S reprezentačným futbalov začínal ešte ako člen širšieho kádra československej reprezentácie, za ktorú odohral dva zápasy. Ako reprezentačný brankár Slovenska sa predstavil 19-krát. Vo Francúzsku sa po skončení aktívnej kariéry začal trénersky venovať výchove brankárov. V Racingu Štrasburg sa stal asistentom bývalého legendárneho francúzskeho futbalistu Jeana-Pierra Papina a spolu priviedli druholigový Racing v roku 2007 do najvyššej francúzskej súťaže.

 

Alexander Vencel mladší je medzinárodne uznávaný odborník na výchovu futbalových brankárov. Už niekoľko rokov pôsobí ako inštruktor pre vzdelávanie trénerov brankárov pri Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA). Spoločne so svojím otcom vydal knižnú publikáciu s cédečkom o tréningu moderného brankára, ktorá sa po doplnení stala základom nového projektu FIFA pod názvom Goalkeeping.

 

Otec a syn majú na konte aj populárne odborné knihy Brankár a Brankár 2. Na úspechy týchto kníh nadviazal v roku 2013, keď odprezentoval ďalšiu odbornú publikáciu obohatenú o DVD Tréner brankárov.

Na dráhu futbalového brankára sa vydal aj syn Alexandra Vencela mladšieho, ktorý sa tiež volá Alexander a je tak pokračovateľom úspešnej slovenskej brankárskej dynastie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona