Bývalý rektor Václav K. chce uzavrieť dohodu o vine a treste

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:22 • 2 min
Bývalý rektor Václav K. chce uzavrieť dohodu o vine a treste

PEZINOK – Bývalý rektor Akadémie Policajného zboru v Bratislave Václav K., ktorý je obžalovaný z korupcie, chce uzavrieť dohodu o vine a treste.

slovakia

left justify in out

Povedal to na začiatku dnešného hlavného pojednávania pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry preto navrhol súdu, aby pojednávanie prerušil. Senát dal prokurátorovi a obhajobe čas do 12:00, aby sa dohodli a vypracovali návrh dohody o vine a treste. Tú musí posúdiť súd. Podmienkou na uzavretie dohody je, že sa obvinený k spáchaniu skutku prizná, uzná vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, prijme dohodnutý trest a ochranné opatrenie.


Prokurátor žaluje Václava K. z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Podľa obžaloby Václav K. dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu Policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov prijal údajne úplatok päťtisíc eur. Za tieto trestné činy mu v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov.


Profesora Václava K. odvolal z funkcie bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony. Pôvodne bol Václav K. obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Novou rektorkou Akadémie Policajného zboru v Bratislave sa minulý rok stala Lucia Kurilovská. V auguste 2014 ju vymenoval prezident Andrej Kiska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies