Bývalý primátor Machačkaly pôjde do väzenia na desať rokov

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 17:48 • 2 min
Bývalý primátor Machačkaly pôjde do väzenia na desať rokov

MOSKVA - Ruský vojenský súd v Rostove vymeral dnes trest odňatia slobody v trvaní desať rokov Saidovi Amirovovi, primátorovi dagestanskej metropoly Machačkala a niekdajšej pravej ruke ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Osem a pol roka za mrežami strávi za spoluúčasť na sprisahaní aj niekdajší viceprimátor neďalekého mesta Kaspijsk a Amirovov synovec Jusup Džaparov.
     

Amirov a Džaparov boli obvinení z plánovania "teroristického" útoku s cieľom zabiť jedného z Amirovových politických protivníkov. Za týmto účelom chceli údajne raketou zem-vzduch zostreliť lietadlo, v ktorom sedel šéf miestneho penzijného fondu. 
     

Obaja odsúdení označili obvinenia za absurdné a vykonštruované. Ich obhajca uviedol, že sa proti rozsudku odvolá a rozhodnutie súdu označil za politicky motivované. 
     

"Politické otázky treba riešiť na politickej úrovni a nie vyšetrovaním a pomocou orgánov činných v trestnom konaní," uviedol obhajca, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.
     

Až do svojho zatknutia bol Amirov nedotknuteľným chránencom Kremľa a miestnym šéfom Putinovej strany Jednotné Rusko.
     

Amirov, ktorý bol po jednom z najmenej desiatky pokusov o jeho zavraždenie pripútaný na invalidný vozík, mal v autonómnej republike Dagestan taký vplyv, že prokuratúra jeho zatknutie pripravovala dva roky a jeho vykonanie zverila moskovskému komandu špeciálnych jednotiek, ktoré pri ňom použilo vrtuľníky a obrnené transportéry.
     

Amirovovo zatknutie v júni 2013 sa vo všeobecnosti pokladá za pokus prezidenta Putina ovládnuť oblasť severného Kaukazu sužovanú organizovaným zločinom a islamistickým povstaním, ktoré vypuklo pred začiatkom zimných olympijských hier v Soči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies