Bývalý prezident Pobrežia Slonoviny Gbagbo sa postavil pred súd za účasť na občianskej vojne

NETKY.SK • 28 Január 2016, 11:28 • 2 min
Bývalý prezident Pobrežia Slonoviny Gbagbo sa postavil pred súd za účasť na občianskej vojne

HAAG - Niekdajší prezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo sa dnes stal vôbec prvou bývalou hlavou štátu, ktorá sa kedy postavila pred Medzinárodný trestný súd (ICC). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Gbagbo predstúpil pred súd spolu s ďalším politickým lídrom, Charlesom Blé Goudém. Obvinení sú z účasti na povolebnej občianskej vojne z rokov 2010-11, pri ktorej prišlo o život viac ako 3000 ľudí.


Stovky Gbagbových sympatizantov sa zhromaždili pred budovou súdu, aby mu vyjadrili podporu. Očakáva sa, že súdne pojednávanie bude trvať niekoľko mesiacov. V roku 2013 ICC prípad pozastavil, pretože obžaloba nepredložila dostatok dôkazov na to, aby sa súd mohol začať.


Gbagbo a Blé Goudé čelia štyrom obvineniam zo spáchania zločinov proti ľudskosti - vrátane vrážd a znásilňovaní, ktorých sa mali dopustiť ozbrojené zložky podporujúce Gbagba. Gbagbo však dnes pred haagskym súdom vyhlásil, že zo spachánia týchto zločinov nie je vinný. Bývalý prezident Gbagbo sa nechcel zmieriť s porážkou, ktorú utrpel v druhom kole prezidentských volieb v roku 2010. Súčasným prezidentom je Alassane Outtara.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies