Bývalý prezident Bundesbanky Hans Tietmeyer zomrel krátko po Vianociach

NETKY.SK • 28 December 2016, 14:30 • 2 min
Bývalý prezident Bundesbanky Hans Tietmeyer zomrel krátko po Vianociach

FRANKFURT NAD MOHANOM - Bývalý prezident nemeckej Bundesbanky Hans Tietmeyer zomrel v utorok 27. decembra vo veku 85 rokov.

slovakia

left justify in out

Diplomovaný ekonóm bol v čele nemeckej centrálnej banky od 1. októbra 1993 do 31. augusta 1999. Bol posledným šéfom Bundesbanky, ktorý mal k dispozícii silu bývalej nemeckej marky. A zároveň prvým, ktorý do Rady guvernérov Európskej centrálnej banky vniesol váhu Nemecka. Tietmeyer bol považovaný za garanta peňažnej politiky orientovanej na stabilitu a pri zavádzaní eura sa zasadzoval za solídne štátne financie.

 

V roku 1982 ako člen kresťanských demokratov vypracoval pre vtedajšieho ministra financií Otta grófa Lambsdorffa tzv. Lambsdorffov dokument, ktorý sa postaral o rozpad sociálno-liberálnej vlády a pád kancelára Helmuta Schmidta.

 

Tietmeyer začal svoju kariéru v roku 1962 ako úradník ministerstva hospodárstva, o 20 rokov neskôr sa stal štátnym tajomníkom ministerstva financií. Ako osobný asistent kancelára Helmuta Kohla pripravil medzinárodný ekonomický summit. Teroristická organizácia RAF v roku 1988 neuspela s atentátom na jeho osobu. Tietmeyer po skončení funkčného obdobia v Bundesbanke zasadal v mnohých grémiách a dozorných radách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies