Bývalý prezident Barcy sa zastal Messiho

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 18:29 • 2 min
Bývalý prezident Barcy sa zastal Messiho

MADRID - Bývalý prezident španielskeho futbalového majstra FC Barcelona Joan Laporta si je istý, že klubový idol Lionel Messi je nevinný v kauze údajných daňových podvodov. Španielsky minister športu Jose Ignacio Wert zasa zdôraznil, že až do vyriešenia prípadu treba ctiť prezumpciu neviny, ale aj s najlepším futbalistom roka budú orgány zaobchádzať rovnako ako s akoukoľvek inou osobou.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že ani Leo a ani jeho otec sa v tejto súvislosti nedopustili žiadneho priestupku," cituje agentúra dpa slová Laportu, ktorý viedol katalánsky veľkoklub v rokoch 2003 až 2010.

Argentínskeho útočníka a jeho otca Jorgeho v stredu obvinil prokurátor Raquel Amado z krátenia daní, čím mala štátu vzniknúť škoda približne 4,1 milióna eur. V rokoch 2007 až 2009 totiž Messi údajne časť svojich príjmov "prepieral" cez neexistujúce firmy v daňových rajoch ako sú Uruguaj či Belize. "Nepamätám si presne, kde sídlili spoločnosti, cez ktoré sme platili Messiho. Ale čo viem určite je, že to boli legálne firmy. Spomínam si, že Messiho rodina mala raz konflikt s jedným z jeho poradcov a práve odtiaľ možno pramenia takéto obvinenia," dodal Laporta.

Minister počká na výsledky vyšetrovania

Minister športu Wert si chce počkať na výsledky vyšetrovania. "Buďme trpezliví, aby sme sa dostali na koreň veci. Prirodzene, zákon platí rovnako pre každého, aj pre hráča číslo jeden. Ale vždy musíme začať s prezumpciou neviny, v tomto i v každom inom prípade," zdôraznil člen španielskeho kabinetu. V krajine je za daňové podvody trest odňatia slobody od dvoch do šiestich rokov a masívne finančné pokuty. Sudca teraz rozhodne, či obvinenia voči Messimu a jeho otcovi uzná a proces bude ďalej pokračovať.

Messi sa momentálne s argentínskym národným tímom pripravuje v Guatemale na prípravný medzištátny duel a prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti odkázal, že si nie je vedomý spáchania žiadneho protizákonného priestupku. "Vždy sme si plnili svoje záväzky podľa odporúčania našich daňových poradcov, ktorí teraz do tejto situáciu vnesú viac svetla."

Prípad vzbudil verejný záujem

Prípad vzbudil mimoriadnu pozornosť v celom Španielsku a v médiách sa stal jednou z najdiskutovanejších tém. Katalánsky denník Sport upozornil, že Messiho nemožno odsudzovať bez dôkladného vyšetrenia prípadu a že niektorí ľudia sa snažia obvinenia využiť na poškrvnenie hráčovej reputácie. Rozhlasová stanica z Barcelony RAC-1 dokonca naznačila, že môže ísť o "skrytý pokus z Madridu destabilizovať barcelonský klub." Populárne športové periodikum Marca hlása: "Symbol v podozrení".

Dvadsaťpäťročný Messi vyhral s Barcelonou trikrát Ligu majstrov, šesťkrát španielsky titul a štyrikrát za sebou získal Cenu FIFA pre najlepšieho hráča sveta. Nedávno predĺžil zmluvu s úradujúcim majstrom až do roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies