Bývalý predseda ÚS: Treba si vyjasniť, či sme parlamentná, alebo prezidentská republika

NETKY.SK • 30 August 2013, 17:35 • 2 min
Bývalý predseda ÚS: Treba si vyjasniť, či sme parlamentná, alebo prezidentská republika

BRATISLAVA - Slovensko by si malo vyjasniť, či je parlamentná, alebo prezidentská republika. Myslí si to bývalý predseda Ústavného súdu (ÚS) SR a generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu Ján Mazák. Túto nejasnosť podľa neho vytvorili nedávne "peripetie s výkladom ústavy".

slovakia

left justify in out

Ústavný súd výkladom povedal, že prezident SR nemusí vymenovať parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora a musí to vysvetliť. Jeho dôvody pre nevymenovanie nesmú byť svojvoľné. Mazák považuje tento výklad za "viac ako sporný".

"Priradil ku kompetenciám prezidenta, ktorý je súčasťou výkonnej moci, oprávnenia typické pre kancelársky systém a pozmenil tak charakter štátu. Napriek tomu zostávame parlamentnou republikou a prezident zostáva tzv. 'slabou' hlavou štátu," povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR.

Mazák je presvedčený, že prezident republiky je "zásadne povinný rešpektovať rozhodnutia národnej rady" ako jediného ústavodarného a zákonoradného orgánu. "A jeho kontrola sa musí obmedziť len na previerku zákonných kritérií, za ktoré zodpovedá prijímaním zákonom výlučne národná rada," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies