Bývalý policajný veliteľ v Tadžikistane vyhlásil, že sa pridal k Islamskému štátu

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 08:13 • 2 min
Bývalý policajný veliteľ v Tadžikistane vyhlásil, že sa pridal k Islamskému štátu

MOSKVA - Tadžické úrady začali vyšetrovanie v prípade bývalého vysokopostaveného policajného veliteľa, ktorý sa mal pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a vyzýva bývalých kolegov, aby povstali proti autoritárskemu vedeniu v tejto stredoázijskej krajine. Napísala to v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Plukovník Gulmurod Chalimov, ktorý v minulosti riadil tadžické špeciálne policajné jednotky a od začiatku mája je nezvestný, svoje členstvo v IS oznámil prostredníctvom videozáznamu. Upravená verzia tejto nahrávky sa podľa AP šíri na sociálnych sieťach, pričom správu o jej vzniku zverejnili tadžické médiá.

 

Nahrávka zachytáva Chalimova v čiernom a s puškou prihovárajúceho sa prijímateľom správy z neznámeho miesta, pričom ho obklopujú ďalší bojovníci v odevoch, charakteristických pre členov povstaleckých oddielov. Nahrávka pravdepodobne vznikla v jednom z táborov extrémistov v Sýrii, napísal spravodajský server BBC.

 

Chalimov na videu vyzval v ruštine tadžických vojakov so slovami: "Ste pripravení zomrieť pre tento štát?"

Tadžický generálny prokurátor otvoril vyšetrovanie Chalimovho prípadu v piatok.

 

Tadžikistan je terčom medzinárodnej kritiky pre tlak na inak zmýšľajúcich, justičnú svojvôľu a porušovania ľudských práv. Krajina, ktorá znáša dôsledky občianskej vojny z rokov 1992-97, je považovaná za tranzitný štát pre pašovanie drog.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona