Bývalý podpredseda EK Timmermans: Šesťdesiat percent migrantov nemá právo na azyl v EÚ

NETKY.SK • 27 Január 2016, 12:54 • 2 min
Bývalý podpredseda EK Timmermans: Šesťdesiat percent migrantov nemá právo na azyl v EÚ

BRUSEL - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans uviedol, že až 60 percent utečencov prichádzajúcich do Európy predstavujú ekonomickí migranti, ktorí nemajú právo na udelenie azylu v krajinách EÚ. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph.

slovakia

left justify in out

Podľa Timmermansa väčšinu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Európy netvoria ľudia utekajúci pred vojnou alebo prenasledovaním. Mnohí z tých, ktorí prichádzajú po migračnej trase cez územie Turecka, sú v skutočnosti Tunisania alebo Maročania nemajúci nárok na azyl.

 

Podpredseda EK je presvedčený, že takýchto ekonomických migrantov je potrebné deportovať, aby sa zaistila podpora európskej verejnosti poskytovaniu pomoci utečencom, ktorí to skutočne potrebujú.

 

Ekonomickí migranti, ktorí nemajú nárok na azyl, predstavujú "približne 60 percent zo všetkých žiadateľov o azyl", povedal Timmermans, citujúc interné údaje pohraničnej agentúry EÚ (Frontex).

 

"Ide o ľudí, u ktorých sa dá predpokladať, že nemajú dôvod uchádzať sa o štatút utečenca," dodal prvý podpredseda EK.

 

Plán EÚ na deportáciu tisícov neúspešných uchádzačov o azyl sa však zatiaľ len rozbieha. Od septembra do decembra 2015 bolo z krajín Únie deportovaných len približne 680 migrantov, a to lietadlami do Kosova, Albánska, Nigérie a Pakistanu.

 

Daily Telegraph v tejto súvislosti pripomenul vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého EÚ pácha "rituálnu samovraždu", keď umožňuje vstup na svoje územie takému veľkému počtu migrantov. Fico tiež odmieta systém kvót na prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ, ktorý označuje za nezmyselný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies