Bývalý pivovarník dostal podmienečný trest za daňové delikty

NETKY.SK • 24 November 2014, 14:32 • 2 min
Bývalý pivovarník dostal podmienečný trest za daňové delikty

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody dva roky podmienečne a zákaz činnosti na päť rokov uložil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici bývalému konateľovi Pivovaru Urpín Pavlovi Č., ktorý podľa prokurátora spáchal trestné činy neodvedenia a nezaplatenia dane vo výške viac ako 2,7 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) i obžalovaný sa voči nemu odvolali a vo veci bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici.

 

Vo veci išlo o nový proces, pretože v októbri 2012 prvostupňový súd pivovarníka oslobodil, ale po odvolaní prokurátora senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vrátil prípad na doplnenie dokazovania. Podľa prokurátora 68-ročný Pavel Č. spáchal pokračujúci trestný čin neodvedenia dane a poistného a nezaplatenia dane. Pavol Č. bol jediný konateľ spoločnosti Pivovar Urpín Slovenská Ľupča. Daňové trestné činy sa údajne stali v rokoch 2001 až 2003. Celkovú škodu vyčíslil prokurátor v zmysle znaleckého posudku na vyše 2,7 milióna eur (82,6 miliónov korún). Súd uznal vinu za neodvedenie dane z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti a funkčných požitkov za uvedené obdobia rokov 2001, 2002 a 2003, za zrazené preddavky a osobitnú sadzbu dane zo mzdy zamestnancov vo výške takmer 365-tisíc eur a spotrebnú daň z piva za obdobie rokov 1999-2002 najmenej vo výške 264-tisíc eur. Daňovému úradu pivovarník nezaplatil ani cestnú daň za roky 2002 a 2003 v celkovej výške 6 724 eur. V jednej časti obžaloby súd pivovarníka oslobodil, pretože nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý je obžalovaný stíhaný. Podľa obžaloby za rok 2003 neuhradil pivovarník daň z pridanej hodnoty napriek tomu, že finančné prostriedky na to mal. 

Pivovarník tvrdí, že Pivovar Urpín do roku 1997 existoval pod jeho menom a potom ako spoločnosť s. r. o., kde bol konateľom. Dane sa pod jeho menom odvádzali a sú vykázané aj preplatky. Vyhlásil, že spoločnosť ako právnická osoba splácala staré daňové dlhy, teda za fyzickú osobu. Ako právnická osoba preplatil minimálne dva milióny eur, ktoré by mu štát mal vrátiť. Podľa obhajcu Emila Vaňka celá posudzovaná vec je v rozpore s judikatúrou európskeho súdneho dvora. 

 

Prokurátor ÚŠP pre médiá vyhlásil, že prvostupňový súd mal uznať vinu pivovarníka v celom rozsahu obžaloby a vymerať mu primeraný trest v dolnej polovici sadzby, ktorá je od päť do 12 rokov. Podľa neho podmienečný trest je neprimerane mierny a v tomto prípade neboli dôvody na jeho uloženie. 

Podľa predsedu senátu mierny trest uložil preto, že obžalovaný má podľa Ústavy SR a európskej judikatúry právo na prerokovanie veci v primeranej lehote. Senát poukázal na to, že obvinenie pivovarníkovi vzniesli v apríli 2006 a skutky sa stali pred vyše desiatimi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona