Bývalý peruánsky premiér Kuczynski veľmi tesne vedie po voľbách nad Fujimoriovou

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:49 • 2 min
Bývalý peruánsky premiér Kuczynski veľmi tesne vedie po voľbách nad Fujimoriovou

LIMA - Bývalý peruánsky premiér a ekonóm Svetovej banky Pedro Pablo Kuczynski si v pondelok večer zachoval veľmi tesný náskok pred Keiko Fujimoriovou, dcérou uväzneného bývalého autoritárskeho prezidenta Alberta Fujimoriho, po sčítaní 95 percent hlasov odovzdaných voličmi v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ide o najtesnejšie prezidentské voľby v Peru za posledných najmenej 50 rokov. Kuczynski totiž viedol pred Fujimoriovou o 0,45 percentuálneho bodu, čiže o vyše 74.000 hlasov.

 

O výsledku by mohli rozhodnúť hlasy Peruáncov žijúcich v zahraničí, ktoré ešte len treba zrátať. Vzorka týchto odovzdaných hlasov naznačila, že sú viac naklonení Kuczynskému.

 

Fujimoriová však znížila náskok rivala, pretože začali pomaly prichádzať jej hlasy z odľahlých vidieckych oblastí a z veľvyslanectiev v zahraničí, napísala dnes agentúra AP.

 

Fujimoriová (41) bola dlho favorizovaná a mala predpoklad jasne zvíťaziť v nedeľnom druhom kole, ale niekdajší investičný bankár Kuczynski (77) ju v posledných prieskumoch verejnej mienky dostihol - Peruánci totiž zvážili politické pôsobenie jej otca Fujimoriho, ktorý bol odsúdený za korupciu a porušovanie ľudských práv, a do úvahy vzali aj škandály jej blízkych poradcov.

 

Fujimoriová zvíťazila v prvom kole prezidentských volieb v apríli s takmer 40 percentami hlasov, liberálny ekonóm a technokrat Kuczynski, kandidát stredopravej strany Peruánci za zmenu (PPK), vtedy dostal 21 percent hlasov.

Víťaz nahradí v úrade súčasného prezidenta Ollantu Humalu, ktorý už podľa peruánskej ústavy nemôže opäť kandidovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies