Bývalý pápež Benedikt XVI. v autobiografii priznal problémy s riadením Vatikánu

NETKY.SK • 8 September 2016, 15:58 • 2 min
Bývalý pápež Benedikt XVI. v autobiografii priznal problémy s riadením Vatikánu

RÍM - Bývalý pápež Benedikt XVI. vo svojej novej knihe priznáva, že zápasil s riadením Vatikánu v praxi. Vyplýva to z úryvkov jeho knihy, zverejnených v talianskom denníku Corriere della Sera.

slovakia

left justify in out

"Mojou slabinou bol možno nedostatok rozhodnosti v riadení a prijímaní rozhodnutí," uviedol Benedikt XVI. v knihe Letzte Gespräche (Posledné rozhovory). V Nemecku a Taliansku sa začne predávať tento týždeň v piatok a v angličtine vyjde v novembri pod názvom Last Testament, informovala tlačová agentúra DPA.

 

"Praktické riadenie nie je mojou silnou stránkou, a to je (moja) slabosť. Ale nepovažujem sa za neúspešného človeka," povedal v knihe, ktorá je dlhým rozhovorom s jeho nemeckým životopiscom Petrom Seewaldom.

 

Benedikt XVI. sa v roku 2013 vzdal funkcie ako prvý pápež za takmer 600 rokov s odôvodnením, že pociťuje záťaž vysokého veku. Vtedy sa hovorilo, že toto rozhodnutie bolo ovplyvnené jeho úsilím prekonať škandály vo Vatikáne.

 

Vo svojich pamätiach sa Benedikt XVI. zmieňuje o škandáloch pedofilných kňazov, rozruchu, ktorý vyvolal biskup Richard Williamson popretím holokaustu, i afére VatiLeaks, ktorá odhalila vatikánske intrigy, ktoré mu ako pápežovi priniesli "ťažké chvíle".

 

Povedal, že tajné vyšetrovanie potvrdilo tvrdenia VatiLeaks o existencii vatikánskej loby gejov zloženej "zo štyroch, možno piatich" ľudí. A dodal, že ju zrušili. Emeritný pápež nevylúčil, že sa môže objaviť nová loby, konštatoval však, že "Vatikán sa celkom istotne takýmito prípadmi nehemží".

 

 

Svoje pôsobenie na čele Vatikánu hodnotí celkovo pozitívne a popiera, že by rezignoval pod nátlakom alebo v dôsledku vydierania. O svojom nástupcovi, pápežovi Františkovi, mal spočiatku isté pochybnosti, ale teraz je s ním "naozaj spokojný", citovala ho DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona