Bývalý pápež Benedikt XVI. je na dôchodku šťastný

NETKY.SK • 12 Február 2015, 17:23 • 2 min
Bývalý pápež Benedikt XVI. je na dôchodku šťastný

VATIKÁN - Bývalý pápež Benedikt XVI., ktorého prekvapujúce odstúpenie pred dvoma rokmi ohromilo svet, je šťastný a vedie "kláštorný život" založený na štúdiu, modlitbách a hre Mozartových diel na klavíri.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to jeho tajomník, arcibiskup Georg Gänswein pre dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera.
     

Emeritný pápež Benedikt XVI., narodený v Nemecku ako Joseph Ratzinger, bol prvým pápežom za takmer 600 rokov, ktorý sa vzdal úradu. Dnes 87-ročný Benedikt oznámil svoje rozhodnutie 11. februára 2013, pričom ako dôvod uviedol krehké zdravie, a z úradu odišiel o dva týždne.
     

"Jeho typický deň sa, ako vždy, začína ráno svätou omšou, ale trochu neskôr než predtým, o 7.45 h. Potom nasleduje krátka ďakovná modlitba, hodinky (takisto modlitby), rýchle raňajky," povedal Gänswein, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.
     

"Dopoludnia sa Benedikt modlí, číta, študuje, vybavuje korešpondenciu, niekedy prijíma návštevy. Približne o jednej hodine popoludní máme obed, potom si dáme prechádzku po terase, dve alebo tri kolá, a nato si ide pospať," pokračoval tajomník.
     

Benedikt strávi zvyšok dňa prechádzkami vo Vatikánskych záhradách, modlitbami a ďalším štúdiom. Okolo 19.30 h si sadne k večeri a sleduje aj správy v talianskej televízii. Po jedle sa znovu modlí a niekedy hrá na klavíri, dodal Gänswein.
     

"V posledných pár týždňoch si zahrá oveľa častejšie! Predovšetkým Mozarta. Ale aj iné diela, ktoré mu práve napadnú - skladby vie hrať naspamäť," vyzdvihol Benedikta sekretár Gänswein.
     

Arcibiskup, ktorý je tiež spolupracovníkom pápeža Františka, odmietol tvrdenia, že existujú nejaké nezhody medzi súčasnou hlavou rímskokatolíckej cirkvi a jej predchodcom. Gänswein zopakoval, že za Benediktovým odstúpením neboli žiadne iné dôvody, len fyzická vyčerpanosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona