Bývalý obžalovaný v kauze vraždy študenta Daniela Tupého zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:56 • 2 min
Bývalý obžalovaný v kauze vraždy študenta Daniela Tupého zostáva vo väzbe

BRATISLAVA - Bývalý hlavný obžalovaný z vraždy študenta Daniela Tupého - Richard Hrotko, ktorý je aktuálne obvinený z iných trestných činov, zostáva naďalej vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom vo štvrtok 3. decembra odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave. Richard Hrotko podal sťažnosť na KS voči uzneseniu Okresného súdu Bratislava I, ktorým mu bola 13. novembra zamietnutá žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. TASR o tom dnes informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

 

Richarda H. zobral do väzby koncom apríla tohto roku Okresný súd Bratislava 5. Najnovšie bol obvinený z trestného činu nebezpečného vyhrážania v súbehu s prečinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami voči konkrétnej osobe. K spáchaniu skutkov došlo od doposiaľ presne nezisteného času do 20.30 h dňa 25. apríla v priestoroch jedného z bytov na Krásnohorskej ulici. Richard Hrotko sa mal nebezpečného vyhrážania dopustiť na svojej priateľke.

 

V júni 2009 prokurátorka navrhla uznať Richarda Hrotka za vinného z vraždy študenta Daniela Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi Hrotkovi hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnou ochranou. Obžaloba nemala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého nespochybniteľný dôkaz, priznala vtedy prokurátorka. Obhajca Richarda Hrotka navrhol, aby prokurátorka ustúpila od obžaloby v celom rozsahu.

 

Následne v druhej polovici júna 2009 obžalovaných v kauze vraždy Tupého rozsudkom oslobodil OS Bratislava I. Súd neuznal za vinného Richarda Hrotka ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Krajská prokuratúra následne vzala späť svoje odvolanie a verdikt sa stal právoplatný.

 

Tupého vo veku 21 rokov zavraždili na začiatku novembra 2005 vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave. Podľa vtedajšieho vyjadrenia očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb. Pri útokoch boxermi a nožmi zranili ďalších šesť študentov, jedného vážne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies