Bývalý novinár Tóth: Tajná služba zásadne ovplyvnila dianie na Slovensku

NETKY.SK • 4 December 2013, 14:32 • 2 min
Bývalý novinár Tóth: Tajná služba zásadne ovplyvnila dianie na Slovensku

BRATISLAVA - Paralelná tajná služba zásadným a pozitívnym spôsobom ovplyvnila dianie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vznikla ako reakcia na únos prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho v roku 1995. Na sympóziu Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) v Bratislave to dnes uviedol bývalý novinár Peter Tóth, ktorý zároveň pôsobil aj v Slovenskej informačnej službe (SIS).

"Paralelná tajná služba bola v rokoch 1995-1998 prvý vážnym príkladom whistleblowingu," povedal Tóth. Niektorí aktívni, ale aj prepustení príslušníci Slovenskej informačnej služby podľa neho získavali informácie o jej protizákonných aktivitách. Myslí si, že žiadna iná postkomunistická krajina s takouto paralelnou tajnou službou skúsenosť nemá. Tvrdí, že vznikla vďaka prvému riaditeľovi SIS Vladimírovi Mitrovi a bývalému šéfovi rozviedky Igorovi Cibulovi. Tóth si dnes na pôde Paneurópskej vysokej školy práva pomohol slovami Cibulu spred dvoch rokov: "Vďaka prepojeniu bývalých spravodajských dôstojníkov s aktívnymi príslušníkmi SIS boli získané závažné informácie, že únos prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho zorganizovali vedúci funkcionári spravodajskej služby s vedomím predsedu vlády Vladimíra Mečiara."

Paralelná tajná služba podľa Tótha poskytovala informácie Vladimírovi Mitrovi alebo iným, ktorí ich potom distribuovali "medzi vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, lídrov demokratickej opozície a časť z nich posúvali aj viacerým novinárom". Tóth tvrdí, že vďaka paralelnej službe sa podarilo získať známu nahrávku rozhovoru bývalého šéfa SIS Ivana Lexu a exministra vnútra Ľudovíta Hudeka.

Po zmene vlády v roku 1998 sa niektorí z paralelnej služby vrátili do SIS. "Je veľmi smutné, že politici, ktorí z nej (z paralelnej tajnej služby, pozn. TASR) ťažili, ale aj novinári, ktorí od nej získavali informácie, nechceli, nemali záujem informovať verejnosť o tom, že tu niečo také existovalo," povedal Tóth. Podľa svojich slov sa v súčasnosti živí poskytovaním strategického poradenstva v oblasti komunikácie. Jeho klientmi sú najmä politici na regionálnej úrovni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona