Bývalý manažér letiska potvrdil polícii časť spisu Gorila, ale rozmyslel si to

NETKY.SK • 13 Január 2014, 10:41 • 2 min
Bývalý manažér letiska potvrdil polícii časť spisu Gorila, ale rozmyslel si to

BRATISLAVA - Bývalý vysoký manažér bratislavského letiska potvrdil policajtom v roku 2012 niektoré skutočnosti uverejnené v Gorile. Išlo o tú časť údajného spisu SIS, v ktorej sa opisuje snaha finančnej skupiny Penta ovplyvniť privatizáciu štátnych letísk v Bratislave a Košiciach.

slovakia

left justify in out

Svedok opakovane opísal, ako mu exminister dopravy Pavol Prokopovič z SDKÚ-DS hovoril, že ho dvaja členovia vlády vydierali, aby bol ústretový k Pente. Uvádza to dnešné vydanie denníka Sme. Výpoveď je súčasťou uznesenia, ktorým polícia zastavila vyšetrovanie podozrení pri privatizácii. Svedok zmenil výpoveď pri konfrontácii s Prokopovičom, ktorý vydieranie vylúčil.

Pred údajným vydieraním vraj Prokopovič uprednostňoval, aby letiská kúpila J&T so španielskou firmou Abertis. "Vysvetľoval to tým, že taký silný hráč bude silnou konkurenciou pre viedenské letisko," spomínal bývalý manažér letiska. Polícia nenašla žiadne dôkazy ani ďalších svedkov, čo by jeho výpoveď potvrdzovali. Konfrontovala ho teda s Prokopovičom, ktorý vydieranie popiera.

Svedok síce potvrdil, že sa mu minister priznal, že ho vydierali, avšak keď policajtka trvala na tom, aby stretnutie opísal tak podrobne ako predtým, začal uhýbať. Vyšetrovateľka naznačila, že manažér odpovedal vyhýbavo, opätovne neopísal, ako sa mali členovia vlády Prokopovičovi vyhrážať, a opakoval, že si asi veci zle vysvetlil.

Svedok v úvode tvrdil, že Penta tlačila aj naňho. O jej tlaku na seba vyrozprával aj pri ďalších dvoch vyšetrovaniach, ktoré zatiaľ polícia neuzatvorila.

Penta všetky podozrenia odmieta. Ako povedal pre denník jej hovorca Martin Danko, spoločnosť počas celej privatizácie postupovala v súlade so zákonmi a pravidlami tendra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies