Bývalý líder Červených Kmérov odmietol obvinenia z genocídy

NETKY.SK • 31 Október 2013, 08:52 • 2 min
Bývalý líder Červených Kmérov odmietol obvinenia z genocídy

PNOM PENH - Bývalý líder Červených Kmérov Nuon Čea odmietol dnes na pôde medzinárodného tribunálu pod záštitou OSN všetky obvinenia z genocídy. Čea v posledný deň svojho procesu vyhlásil, že nikdy nikomu nenariadil zabíjať, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Mám rád svoj ľud, nemal som žiadny dôvod... vykonávať genocídu voči môjmu národu," povedal Čea. Medzinárodný tribunál v Kambodži ho viní zo zločinov proti ľudskosti vrátane genocídy, ktorých sa mal dopustiť v časoch režimu Červených Kmérov. Osemdesiatsedemročný Čea, u ktorého nechýbali charakteristické tmavé okuliare, ďalej tvrdil, že bolo porušené jeho právo na spravodlivý proces. "Chcem kategoricky vyhlásiť, že cieľom môjho podieľania sa na režime bolo ... brániť kambodžské územie pred inváziou zo susedných krajín," vypovedal. Zároveň dodal, že "nemal žiadnu efektívnu moc alebo pozíciu na to, aby mal priamo pod kontrolou jednotky miestnych orgánov".

Piatok je posledným dňom procesu proti bývalým najvyšším lídrom režimu a po vyjadreniach Nuon Čeu budú zrejme nasledovať vyhlásenia jeho spoluobvineného, bývalého prezidenta Khieu Samphana (82). Vynesenie verdiktu sa očakáva v priebehu budúceho roka.

Fanatické úsilie vodcu Červených Kmérov Pol Pota vybudovať utopistickú rovnostársku spoločnosť viedlo v Kambodži v rokoch 1975-79 k úmrtiu 1,7 milióna ľudí na hladomor, choroby, vysilenie v dôsledku ťažkej práce a popráv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies