Bývalý líbyjský generál sa vyhráža zbombardovaním prístavu v meste Benghází

NETKY.SK • 15 September 2014, 19:05 • 2 min
Bývalý líbyjský generál sa vyhráža zbombardovaním prístavu v meste Benghází

BENGHÁZÍ - Sily lojálne bývalému líbyjskému armádnemu generálovi Chalífovi Haftárovi pohrozili, že zbombardujú prístav v meste Benghází, ak ho úrady neuzatvoria a neodrežú tak zásobovacie cesty, po ktorých prúdia zbrane pre militantov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne vojenské zdroje.
     

Haftárove jednotky bojujú proti islamistickým skupinám, vrátane militantnej organizácie Ansár aš-Šaría, o kontrolu nad týmto mestom, ktoré je hlavným vstupným bodom pre import obilia a iných druhov potravín do východnej časti Líbye.
     

Haftár sa vymedzil ako veliteľ odpadlíckych jednotiek, nedávno sa však pripojil ku krehkej vládnej aliancii.
     

"Zbombardujeme akúkoľvek loď, ktorá sa priblíži k pobrežiu, pričom zodpovednosť za to ponesie vedenie prístavu," povedal pre Reuters Haftárov hlavný veliteľ vzdušných síl Sákir Džúrúší.
     

Západné mocnosti i susedia Líbye sa obávajú, že krajina sa zmení na padlý štát bez centrálnej kontroly. Slabá vláda nedokáže čeliť povstalcom, ktorí v roku 2011 pomáhali pri zvrhnutí Muammara Kaddáfího a dnes efektívne riadia krajinu.
     

Vláda stratila kontrolu nad hlavným mestom Tripolis v prospech ozbrojenej opozičnej skupiny zo západného mesta Misráta, následkom čoho sa vysoko postavení politici museli premiestniť do mesta Tobruk ležiaceho na východnej hranici štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies