Bývalý kráľ bude môcť predniesť prejav v parlamente na 90. narodeniny

NETKY.SK • 21 September 2011, 17:01 • 2 min
Bývalý kráľ bude môcť predniesť prejav v parlamente na 90. narodeniny

Bývalý kráľ bude môcť predniesť prejav v parlamente na 90. narodeniny

slovakia

left justify in out

img

Rumunskí zákonodarcovia dnes zvrátili predchádzajúce rozhodnutie a hlasovali za to, aby bývalý kráľ Michal I. predniesol v parlamente prejav na svoje 90. narodeniny. Pôjde o jeho prvý príhovor za vyše 60 rokov.
Zákonodarcovia schválili návrh v prospech bývalého kráľa pomerom hlasov 203:3, 46 sa zdržalo hlasovania. Michal I. sa tak bude môcť zúčastniť mimoriadneho zasadnutia rumunského parlamentu a predniesť 25. októbra prejav. Bude to jeho prvý prejav v zákonodarnom zhromaždení od roku 1947, keď ho rumunská komunistická vláda podporovaná Sovietskym zväzom donútila zriecť sa trónu. Informoval o tom dnes úrad bývalého monarchu.
"Rozhodnutie parlamentu je dôkazom demokracie, slobody, jasného myslenia a zdravého rozumu. Kráľ prednesie prejav národu vo chvíľach, keď rumunská spoločnosť potrebuje dôveru, jednotu, nádej a úctu," uviedla kráľovská rodina vo vyhlásení.
Rumunský parlamentný výbor pôvodne v pondelok hlasovaním neumožnil Michalovi I. predniesť príhovor 25. októbra a ako dôvod uviedol, že nie je hlavou štátu. Rozhodnutie okamžite vyvolalo kritiku, dokonca aj zo strany zákonodarcov vládnucej Liberálnodemokratickej strany (PDL). Niektorí kritici vyhlásili, že pondelkové rozhodnutie bolo politicky motivované. Princezná Margaret, najstaršia dcéra Michala I., pre španielsku televíznu stanicu Antena 3 povedala, že je to "hanba národa", ak sa premešká takáto príležitosť.
Michal I. je jednou z mála žijúcich hláv štátov z obdobia druhej svetovej vojny. Kráľom bol od roku 1927 do roku 1930, keď bol ešte dieťa. Potom sa na trón znova dostal v roku 1940 a zotrval tam do 31. decembra 1947. Po abdikácii začal žiť v exile v Británii a vo Švajčiarsku. Rumunské občianstvo mu vrátili v roku 1997.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies