Bývalý katalánsky prezident vypovedal v kauze podozrenia z korupcie

NETKY.SK • 10 Február 2016, 15:16 • 2 min
Bývalý katalánsky prezident vypovedal v kauze podozrenia z korupcie

MADRID - "Patriarcha" katalánskej politiky Jordi Pujol dnes vypovedal pred súdom v Madride v kauze, v ktorej je podozrivý z prania špinavých peňazí, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pujola a jeho manželku Mercedes Ferrusolovú si sudca José de la Mata na dnes predvolal v rámci vyšetrovania pôvodu majetku rodiny, ktorý Pujolovci 30 rokov skrývali pred španielskymi finančnými úradmi v Andorre. Sudca sa zaujíma aj o podnikanie troch synov manželského páru.

 

Španielske médiá si osobitne všimli, že Pujol pred výpoveďou odmietol služby tlmočníka z katalánčiny a hovoril po španielsky.

 

Pujol odmieta všetky obvinenia a aj dnes trval na tom, že peniaze pochádzajú z dedičstva po otcovi. Podľa neho ich jeho otec odkázal svojej neveste Mercedes Ferrusolovej a siedmim deťom z jej manželstva s Jordim Pujolom.

 

K tomu, že 34 rokov skrýval na účtoch v zahraničí sumu vo výške 1,2 milióna eur, sa Pujol priznal až vlani v júli. Snažil sa to pritom vysvetliť politickou situáciou v Španielsku, kde vtedy vládol diktátor Francisco Franco.

 

Sudca madridského súdu ešte vlani dospel k podozreniu, že Pujolovci mnohé roky organizovali a koordinovali stratégiu na rozvoj rôznych podnikateľských aktivít, pričom zisk z podnikania si delili a skryli v zahraničí.

 

V súčasnosti 85-ročný katalánsky politik bol zakladateľom tamojšej vládnucej nacionalistickej strany Demokratická konvergencia Katalánska (CDC). V rokoch 1980-2003 bol prezidentom tohto regiónu a je považovaný za otca hnutia za nezávislosť Katalánska od zvyšku Španielska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies