Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir zomrel v Tel Avive, mal 96 rokov

NETKY.SK • 30 Jún 2012, 21:22 • 2 min
Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir zomrel v Tel Avive, mal 96 rokov

Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir zomrel v Tel Avive, mal 96 rokov - Politika Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir zomrel v sobotu v noci v Tel Avive, po dlhých rokoch zdravotných problémov. Oznámil to dnes úrad vlády.

slovakia

left justify in out

img

Bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir zomrel v sobotu v noci v Tel Avive, po dlhých rokoch zdravotných problémov. Oznámil to dnes úrad vlády. Šamir mal 96 rokov. Šamir bol členom stredopravej strany Likud a premiérom sa stal v roku 1983, po neočakávanom odstúpení vodcu a zakladateľa Likud Menachema Begina. Premiérom bol do roku 1984 a potom znova v rokoch 1986-1992, kedy Likud prišla vo všeobecných voľbách o moc. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzdvihol úlohu Šamira ako "jedného zo zakladateľov Štátu Izrael" a ako muža, ktorý bol "hlboko verný svojmu národu a zemi". Predtým, ako sa stal premiérom, zastával Šamir funkcie predsedu parlamentu a ministra zahraničných vecí. Pred vstupom do politiky pracoval v izraelskej tajnej službe Mosad. Bol tiež jedným z vodcom židovskej podzemnej skupiny Stern, ktorá v 40. rokoch bojovala proti Britom na území, kde bol neskôr založený židovský štát. Zosnulý po sebe zanechal dve deti a päť vnúčat. Šamirova manželka Šlomit zomrela vlani. Miesto a dátum poslednej rozlúčky so zosnulým zatiaľ nie sú známe.
Zdroj: DPA/TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies