Bývalý guatemalský diktátor dostal 50 rokov za genocídu

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 12:11 • 2 min
Bývalý guatemalský diktátor dostal 50 rokov za genocídu

GUATEMALA - Bývalého guatemalského diktátora Efraína Ríosa Montta súd v piatok uznal vinným z genocídy a vojnových zločinov spáchaných počas dlhoročnej občianskej vojny v krajine.

slovakia

left justify in out

Výsledok procesu, ktorý sa týkal vyvražďovania domorodých Mayov, má historický význam, keďže bývalý generál sa stal vôbec prvým človekom z Latinskej Ameriky usvedčeným zo snahy vyhladiť niektorú zo skupín obyvateľstva. Osemdesiatšesťročný Ríos Montt by mal podľa rozsudku stráviť vo väzení 50 rokov za genocídu a ďalších 30 za vojnové zločiny, proti čomu sa však plánuje odvolať, keďže naďalej trvá na svojej nevine.

Bývalý diktátor podporovaný Spojenými štátmi stál na čele Guatemaly v rokoch 1982 a 1983, keď jeho vojenský režim vyvraždil desaťtisíce obyvateľov a zapísal sa tak do dejín ako jeden z najkrvavejších počas tamojšej občianskej vojny. Tá v krajine vypukla ešte v roku 1960 a trvala až do roku 1996, pričom podľa odhadov OSN počas nej zahynulo alebo zmizlo približne 200-tisíc ľudí. Ríos Montt sa pred súdom zodpovedal z vyhladzovania domorodých Mayov, ktorých režim obviňoval z podporovania ľavicových povstalcov. Stíhanie v jeho prípade umožnila strata trestnoprávnej imunity, ktorá ho chránila počas dlhoročného pôsobenia v guatemalskom Kongrese.

(SITA, sm),201305110052



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona