Bývalý gruzínsky prezident ponúkol miesto dcére ruského politika, tá teraz čelí kritike

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 14:09 • 2 min
Bývalý gruzínsky prezident ponúkol miesto dcére ruského politika, tá teraz čelí kritike

KYJEV - Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor Odeskej oblasti na Ukrajine Michail Saakašvili vymenoval za svoju námestníčku dcéru niekdajšieho podpredsedu ruskej vlády Mariju Gajdarovú.

slovakia

left justify in out

Jej vymenovanie do funkcie vyvolalo nevôľu v Rusku i na Ukrajine, informovala dnes agentúra AP.


Kým v Rusku je Gajdarová považovaná za zradkyňu, na Ukrajine jej vyčítajú váhanie so vzdaním sa ruského občianstva i s odsúdením anektovania Krymského polostrova Ruskom, ku ktorému došlo vlani na jar. 


Tridsaťdvaročná Gajdarová dnes pred novinármi v Kyjeve vyhlásila, že podporuje územnú celistvosť Ukrajiny a že sa svojho ruského občianstva nevzdá. Agentúra RIA Novosti však pripomenula, že štátni úradníci na Ukrajine musia mať ukrajinské občianstvo. 


Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Ella Pamfilovová sa dnes v Moskve vyjadrila, že Gajdarovej charitatívnej nadácii by v dôsledku jej vymenovania za námestníčku gubernátora jednej z oblastí Ukrajiny mali odňať prezidentský grant. Vyslovila tiež presvedčenie, že Gajdarovej krok by odsúdili aj jej významní príbuzní - nebohý otec Jegor, ktorý bol v 90. rokoch 20. storočia jedným z autorov politiky reforiem v Rusku. 


Gajdarovú kritizoval aj jej bývalý šéf - gubernátor Kirovskej oblasti v Rusku Nikita Belych, ktorému bola istý čas podriadenou. Belych uviedol, že prijatím Saakašviliho ponuky sa Gajdarová nepostavila len proti vedeniu krajiny, ale aj proti ruskému národu. 


Podľa agentúry RIA Novosti by Gajdarová v odeskej oblastnej rade mala zodpovedať za sociálnu sféru. 


Ukrajinská vláda, ktorá sa ujala moci po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča, angažovala do svojich služieb viacero cudzincov. Tí však boli do funkcií vymenovaní až po tom, ako im bolo udelené ukrajinské občianstvo. Časť z nich však medzičasom z funkcií odstúpila, pričom svoje rozhodnutie zdôvodnili nedostatočným odhodlaním ukrajinského vedenia realizovať nutné reformy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies