Bývalý grécky premiér Jorgos Papandreu založil pred voľbami novú stranu

NETKY.SK • 4 Január 2015, 09:10 • 2 min
Bývalý grécky premiér Jorgos Papandreu založil pred voľbami novú stranu

ATÉNY - Bývalý grécky premiér Jorgos Papandreu založil novú stranu, čím skomplikoval prípravy na predčasné voľby, ktoré majú byť 25. januára.

slovakia

left justify in out

Stovky jeho stúpencov privítali s nadšením nové Hnutie pre demokratov (a) socialistov, ktorého symbolom je ruža na ružovom pozadí, informovala tlačová agentúra DPA.
      

Predčasné parlamentné voľby sa konajú na základe gréckej ústavy po tom, ako parlament nezvolil ani na tretí pokus nového prezidenta krajiny. Premiérovi Antonisovi Samarasovi zo stredopravej strany Nová demokracia sa nepodarilo presadiť v parlamente svojho kandidáta.
      

Papandreovo rozhodnutie založiť novú stranu oslabí Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), ktoré v roku 1974 založil jeho otec a ktoré bolo odvtedy, až do hospodárskej krízy uplynulých rokov, jednou z tradičných vládnucich strán v Grécku.
      

"Budeme písať dejiny," vyhlásil Papandreu. Nové hnutie podľa jeho slov vyvedie krajinu z krízy tým, že vyzve všetkých Grékov, aby vzali na svoje plecia časť ťarchy, pod ktorou krajina klesá.
      

Vodca PASOK Evangelos Venizelos nazval tento krok "smutným okamihom". Papandreu de facto rozdelil stranu, ktorá vládla v Grécku vyše 20 rokov. Ešte pred niekoľkými dňami bol Papandreu poslancom za PASOK, dodala agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies