Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarcozy skončil v rukách polície

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 09:21 • 2 min
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarcozy skončil v rukách polície

PARÍŽ – Francúzska polícia dnes zadržala bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho v súvislosti údajného nezákonného financovania jeho predvolebnej kampane v roku 2007.

slovakia

left justify in out

Kampaň mu mal financovať režim niekdajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa francúzskeho denníka Le Mondee exprezidenta Nicolasa Sarkozyho momentálne vypočúva polícia na parížskom predmestí Nanterre. Zadržaný môže byť maximálne po dobu 48 hodín. Denník označil najnovší vývoj v prípade za zvrat, pretože ide o prvé Sarkozyho vypočutie od začatia súdneho vyšetrovania kauzy v apríli v roku 2013.

 

Vyšetrovanie sa týka financovania exprezidentovej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2007, ktoré vyhral. Politik je podozrivý z toho, že ho finančne podporoval režim bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Sarkozy tieto tvrdenia odmieta.

 

Spravodajský server Mediapart už v roku 2012 pred ďalšími voľbami prišiel s informáciami, že Líbya poskytla na Sarkozyho kampaň 50-miliónov eur.

 

Údajne sa to dojednalo v roku 2005 počas rokovaní oboch krajín, kedy sa dojednávali podmienky o predaji francúzskych zbraní líbyjskej strane. Túto arabskú zem Sarkozy osobne navštívil ešte ako vtedajší minister vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies