Bývalý ekonóm z MPC okradol organizáciu o desaťtisíce eur, teraz je asistentom Nicholsonovej

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 15:00 • 2 min
Bývalý ekonóm z MPC okradol organizáciu o desaťtisíce eur, teraz je asistentom Nicholsonovej

BRATISLAVA – Bývalý ekonóm Metodicko-pedagogického centra (MPC) Jozef K., s ktorým je v tejto priamo riadenej organizácii ministerstva školstva spojený minuloročný prípad úhrady peňazí na podvodný účet, si mal na svoj súkromný bankový účet a účet spriaznených osôb vyplácať peniaze MPC.

slovakia

left justify in out

Dokopy išlo o 16 platieb v celkovej sume 38.000 eur. Informoval o tom dnes štátny tajomník rezortu školstva Erik Tomáš s tým, že prípad odhalila kontrola všetkých finančných transakcií na MPC. Organizácia už podala trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR.

 

K vyplácaniu peňazí malo podľa Tomáša dôjsť tak, že Jozef K. vypracovával fiktívne dohody o vykonaní práce, ktoré nikdy neprebehli, alebo vypracovával duplikáty krycích listov a faktúr k reálnym platbám. "Na tieto krycie listy a faktúry, namiesto čísiel účtov osôb, ktoré boli reálnymi prijímateľmi, uvádzal svoje súkromné čísla alebo spriaznených osôb," skonštatoval štátny tajomník.

 

K dispozícii má viacero dôkazov, ktoré majú toto tvrdenie potvrdiť. Médiám ho však neukázal. Okrem duplikátov a fiktívnych dohôd aj čestné vyhlásenia dotknutých prijímateľov, že takéto číslo účtu im nepatrí. "Prepustený pracovník MPC je v súčasnosti asistentom podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR Lucie Nicholsonovej a na to, aby ním mohol byť, musel uzavrieť zmluvu o zabezpečení služieb asistenta poslanca NR SR. Táto zmluva, ktorá je zverejnená na internete, obsahuje aj jeho číslo účtu," vysvetlil Tomáš, ako ministerstvo vie, že daný účet patrí práve prepustenému ekonómovi MPC.

 

Podľa štátneho tajomníka je veľké podozrenie, že Jozef K. mal v MPC dvoch komplicov, ktorí mu pomáhali zahladiť stopy v záverečnej závierke. Vedenie organizácie tak o chýbajúcich peniazoch nevedelo. "Týmto pádom hrozí, že tento trestný čin bol páchaný organizovanou skupinou," podotkol Tomáš. To, či tieto dve osoby sú ešte stále zamestnancami MPC, neuviedol.

 

Jozef K. mal vyplatiť 15 menších platieb a jednu väčšiu v hodnote 20.000 eur. Kontrola rokov 2011-2016 na MPC sa podľa ministerstva neskončila, posledná takáto podozrivá platba bola zistená v júni 2011.

 

Riaditeľka MPC Danka Kapucianová uviedla, že keby nedala zrealizovať kontrolu, na tento prípad by sa neprišlo. "Následné kontroly, ktoré som urobila, až do roku 2011 poukazujú na tieto značné pochybenia," skonštatovala s tým, že už v auguste 2015 prijala rad opatrení, aby k takýmto podvodom nedochádzalo.

 

V auguste minulého roka odišlo z MPC takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona