Bývalý egyptský prezident sa sťažuje na väzenskú stravu, obáva sa vraj o život

NETKY.SK • 9 August 2015, 09:14 • 2 min
Bývalý egyptský prezident sa sťažuje na väzenskú stravu, obáva sa vraj o život

KÁHIRA - Zosadený bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí, ktorý je už dva roky za mrežami, sa obáva o život.

slovakia

left justify in out

Na vlastnú žiadosť sa podrobí lekárskej prehliadke po tom, ako vyjadril obavy, že väzenská strana, ktorú dostáva, "preňho nie je bezpečná". Jeho žiadosti, aby mohol dostávať jedlo z vonka, však vedenie väznice nevyhovelo.

 

S odvolaním sa na egyptskú štátnu tlačovú agentúru MENA o tom informovala agentúra Reuters.

Mursí má diabetes a sťažoval sa, že vzhľadom na svoju chorobu dostáva "veľmi zlú" väzenskú stravu. Prestal ju jesť, "pretože má pocit, že preňho nie je bezpečná", uviedla MENA.

 

Mursí v súčasnosti čelí obvineniu, že ešte ako prezident prezradil štátne tajomstvá Kataru. Sudca, ktorý jeho prípad pojednáva, ho odročil do nedele a nariadil, aby Mursího prezreli dvaja lekári, napísala MENA.

Mursí bol vysokým predstaviteľom v súčasnosti zakázaného Moslimského bratstva, keď bol v prvých demokratických voľbách hlavy štátu v Egypte zvolený v roku 2012 za prezidenta. Po masových protestoch proti jeho vláde ho armáda v polovici roka 2013 z funkcie zosadila. Na čele prevratu bol súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý po svojom zvolení začas presadzovať veľmi tvrdý kurz proti Moslimskému bratstvu i jeho sympatizantom.

 

V júni bol bývalý egyptský prezident odsúdený na smrť v inom procese, v kauze hromadného úteku z väzenia v roku 2011. Prokuratúra tvrdila, že Mursí a ďalší vodcovia Moslimského bratstva pripravili s inými islamistickými organizáciami zo zahraničia útoky na väznice. Útoky sa odohrali v roku 2011 - počas revolúcie, ktorá pripravila o moc dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Práve táto udalosť Mursího údajne vyniesla k moci.

 

V ďalšom procese, ktorý sa skončil v apríli, dostal 20 rokov za podnecovanie k násiliu pri incidentoch, ku ktorých došlo počas jeho vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies