Bývalý dozorca SS v Auschwitzi na súde prelomil celoživotné mlčanie: Je mi to naozaj ľúto

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 16:44 • 2 min
Bývalý dozorca SS v Auschwitzi na súde prelomil celoživotné mlčanie: Je mi to naozaj ľúto

DETMOLD - Deväťdesiatštyriročný bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz dnes prerušil svoje mlčanie počas súdneho procesu, v ktorom je obžalovaný z podielu na vražde najmenej 170.000 ľudí v jeho plynových komorách tábora.

slovakia

left justify in out

Ospravedlnil sa za to, že neurobil nič, aby zastavil túto "nespravodlivosť", uviedla agentúra DPA. Podľa prokuratúry bol Reinhold Hanning poddôstojníkom divízie SS-Totenkopf, jednej z najobávanejších jednotiek nacistických Waffen-SS. Od januára 1943 do júna 1944 bol nasadený v koncentračnom tábore Auschwitz v Nemcami okupovanej časti Poľska.

 

Je obvinený zo spoluúčasti na vražde množstva ľudí, predovšetkým židov, dopravovaných do tábora z okupovaných častí Európy, ale aj Poliakov, Rómov, Sintov, homosexuálov a sovietskych vojnových zajatcov.

 

"Je mi to naozaj ľúto," povedal dnes na súde v meste Detmold. "Hanbím sa, že som stál bokom a sledoval, ako dochádza k nespravodlivosti a neurobil som nič pre to, aby som tomu zabránil".

Hanning vyjadril ľútosť, že bol súčasťou zločineckej organizácie, ktorá je zodpovedná za smrť mnohých nevinných ľudí a rozvrátenie nespočetného množstva rodín.

 

Hanning prehovoril po tom, ako jeho obhajca prečítal jeho 23-stránkové osobné vyhlásenie o jeho mladosti a čase, keď pôsobil v Auschwitzi. Vo vyhlásení priznal, že vedel o masových vraždách, ku ktorým v tábore dochádzalo, ale nevidel žiadnu cestu ako opustiť kariérnu dráhu, ktorá ho priviedla k funkcii dozorcu v Auschwitzi.

"Mlčal som dlho. Mlčal som celý môj život," dodal Hanning.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies