Bývalý dôstojník VSS: Je súvislosť medzi jeho odvolaním a jeho správou

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 15:52 • 2 min
Bývalý dôstojník VSS: Je súvislosť medzi jeho odvolaním a jeho správou

BRATISLAVA – Bývalý spravodajský dôstojník vojenského spravodajstva Ivan Macko naznačil dnes novinárom i členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva súvislosť medzi upozornením ministra obrany na podozrenia z nezákonnej činnosti v rokoch 2006 až 2010 vo Vojenskom spravodajstve a jeho odvolaním z pozície vojenského pridelenca v Turecku.

slovakia

left justify in out

„Ak riaditeľa služby informujete o čom, čo sa dialo a on chce, aby ste sa znovu vyjadrili a chce, aby ste chápali, že je nová situácia, že Ľubomír Skuhra chce byť riaditeľom a cíti sa nekomfortne, tak zrejme súvislosť tam bude. Nedalo sa so mnou diskutovať,“ povedal novinárom po rokovaní výboru. Podľa bývalého spravodajského dôstojníka je nepredstaviteľné, aby kauza bola vyšetrená, ak na čele služby stojí Ľubomír Skuhra. „Nie je možné vyšetrovať niečo, ak títo ľudia rozhodujú, čo poskytnú vyšetrovateľom alebo ministrovi,“ zdôraznil.

Macko bol po zmene vlády v roku 2012 povolaný na Slovensko, aby vysvetlil, prečo sa zaoberal kauzou finančných tokov v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. „Bol som nútený, aby som znovu spracoval informačnú správu, pretože mi bolo povedané, aby som sa zamyslel. Odmietol som vymeniť diplomatický post za svoju česť,“ vyhlásil Macko s tým, že napísal aj ministrovi obrany Martinovi Glváčovi o tom, čo sa deje. „Poslal som mu všetky detaily ešte v decembri 2012. Na ďalšie veci mi odpovedal tak, že som bol odvolaný z funkcie,“ dodal. Zdôraznil, že on nespôsobil kauzu, ale bol proti nemu vedený osobný útok. „Nastali interpersonálne revanše, akonáhle som splnil svoju povinnosť, som bol odvolaný,“ dodal s tým, že službu dnes treba očistiť. 

Macko novinárom povedal o vyplácaní súkromnej firmy zo štátnych prostriedkov za niečo, čo nebolo jasné, že firma pri výstavbe objektu urobila. „Pokiaľ dostane faktúry, z ktorých je zrejmé len číslo účtu, ale nie je napísané za čo, pre mňa je to veľmi podozrivá okolnosť. Niekto sa rozhodne, že časť vyplatili v hotovosti,“ upozornil. Minister obrany podľa neho hovorí, že to s medializovanou kauzou nesúvisí, ale podľa neho to súvisí. „Ja som urobil svoju prácu. Odovzdal som materiály, kde bolo treba a malo nasledovať hlbšie prešetrovanie. Nepoukazoval som tendenčne na osoby. Len som objektívne spracoval to, čo som mohol,“ konštatoval. 

Mackova informačná správa popísala podľa neho sled udalostí s tým, že všetky materiály sa nachádzajú v službe. „Zo správy vyplývalo, že je potrebné skúmať stanovenie ceny, prečo boli vyplácané čiastky v hotovosti, prečo na základe dodatku bolo vyplatených 200 000 eur na niečo, na čo nebol projekt. Prečo to bolo urobené niekoľko hodín pred tým, ako zodpovední funkcionári opustili službu bez toho, aby odovzdali funkcie. Zmluvy zostali platné. Zostali otázky a bolo treba hľadať odpoveď a zabrániť škodám, pretože objekt bol v takom stave rozostavanosti, že nebolo možné jeho výstavbu prerušiť,“ zdôraznil Macko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies