Bývalý člen MMF Mody kritizoval postoj fondu a EÚ pri rokovaní s Grékmi

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 08:08 • 2 min
Bývalý člen MMF Mody kritizoval postoj fondu a EÚ pri rokovaní s Grékmi

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska únia (EÚ) "nerokovali s Gréckom v dobrej viere". Povedal to Ashoka Mody, hosťujúci profesor medzinárodnej ekonómie na Princetonskej univerzite v USA, podľa ktorého to naznačuje najnovšia správa MMF o Grécku. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

MMF dnes zverejnil správu, podľa ktorej bude Grécko potrebovať v období od októbra 2015 do konca roku 2018 zmiernenie dlhu a nové úvery za 50 miliárd eur. Z toho by podľa Bloombergu krajiny eurozóny mali Grékom prispieť sumou minimálne 36 miliárd eur.

 

Podľa Modyho, ktorý v minulosti pôsobil aj ako šéf misie MMF pre Írsko, však "ak fond a iní veritelia mali tento dokument k dispozícii počas vyjednávaní s Grékmi, je úplne neférové, že nerokovali o výraznom zmiernení dlhu".

 

Ekonóm je presvedčený, že veritelia budú musieť odpísať pravdepodobne polovicu z dlhu Grécka a prestať trvať na ďalšom znižovaní výdavkov vlády a zvyšovaní daní. Dodal, že úsporné opatrenia sa ukázali ako kontraproduktívne, nakoľko stiahli grécku ekonomiku do recesie a zhoršili šance krajiny splácať svoje dlhy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona