Bývalý černákovec Kaštan porozprával o spolupráci so sýkorovcami

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 17:53 • 2 min
Bývalý černákovec Kaštan porozprával o spolupráci so sýkorovcami

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom odsúdeného Miloša Kaštana ako svedka pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Kaštan, ktorý po dohode s prokurátorom prijal trest odňatia slobody na 14 a pol roka, nebol členom sýkorovcov, ale poznal vzťahy medzi Kýblom a Mikulášom Černákom a obidvoma gangami.

 

Kaštan uviedol, že skupinu spolu s Mikim Černákom zakladal aj on, Ján Kán a ďalší "chlapci" z Horehronia. Pochválil sa, že bol pravou rukou Mikiho. V decembri 1997 dostali priamo od námestníka Slovenskej informačnej služby informáciu, že ide po nich polícia. Kaštan pred zatknutím ušiel do Čiech a skrýval sa aj v Maďarsku s Jozefom Roháčom, zvaným Potkan a Alojzom Kromkom, zvaným Čistič. Černák sa s Kánom tri dni po záťahu polície prihlásil sám. Kaštan tiež uviedol, že Černákovci spolupracovali so „sýkorkami“ najmä po tom, ako sa šéfom stal Róbert Lališ, zvaný Kýbel.

 

S Černákom mali dobré vzťahy a dohodli sa, že si budú vzájomne pomáhať najmä v prípade nepohodlných svedkov, ktorí by mohli vypovedať proti nim. Takým nepohodlným sa stal aj Miloš Piliar, lebo „veľa vedel“. Jeho vraždu inicioval Kaštan, údajne aj so súhlasom Černáka, ktorý v tom čase bol už vo väzbe. Piliara podľa iného svedka najprv na chate pri Senci opili, potom do neho naliali chloroform a nakoniec blízko obce Veľký Grob zakopali. Kaštan vyhlásil, že ho o tom informoval najprv Igor Lavrinčík a potom i Čistič, ktorí Piliara, zvaného Morák zastrelili.

 

Opísal i svoj podiel na zavraždení Alojza Házyho z konkurenčnej skupiny bratov Diničovcov. Zastrelil ho vraj Lavrinčík spolu s Alojzom Kromkom blízko obce Ivanka pri Dunaji. Podľa Kaštana Házy chcel prevziať moc a všetkých ovládnuť. „Bol schopný zastreliť človeka bez mihnutia oka“, vyhlásil Kaštan. O vraždách bratov Diničovcov, Ukrajinca Halečku i Romana Deáka iba počul.

 

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku s Martinom Bihárim, zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef Roháč zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper zvaný Vinco a podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva. Obžalovaný je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka.

 

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.
Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 19. marca výsluchom ďalších svedkov. Predseda senátu už vytýčil ďalšie termíny pojednávaní na apríl, máj a jún.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona