Bývalý britský premiér Tony Blair sa zmienil o návrate do vrcholovej politiky v Británii

NETKY.SK • 7 Október 2016, 17:06 • 2 min
Bývalý britský premiér Tony Blair sa zmienil o návrate do vrcholovej politiky v Británii

LONDÝN - Bývalý britský premiér Tony Blair by sa mohol vrátiť do predných radov politiky a pokúsiť sa zabrániť súčasnej premiérke Therese Mayovej z Konzervatívnej strany v "zničení" krajiny prostredníctvom tzv. tvrdého brexitu. Blair to povedal v rozhovore pre magazín Esquire, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Jediný britský labouristický premiér, ktorému sa podarilo zvíťaziť v troch voľbách, sa v úvode desaťročného pôsobenia na čele krajiny tešil mimoriadnej obľube. Podpora Spojenými štátmi vedeného vojenského zásahu v Iraku však značne poškodila jeho reputáciu.


Blair považuje podľa vyjadrenia pre Esquire za "tragédiu", že Briti sa museli rozhodnúť medzi Konzervatívnou stranou zameranou na "tvrdý brexit" a Labouristickou stranou pod terajším vedením, ktorú sám označil za "ultraľavicovú" a uviaznutú v 60. rokoch minulého storočia.


"Neviem, či tam je pre mňa nejaká úloha," povedal s tým, že v súčasnosti nechce prezradiť viac o svojej pozícii.


Voliči v Spojenom kráľovstve sa v májovom referende vyjadrili za vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Bývalý premiér David Cameron, ktorý hlasovanie inicioval, avšak odchod z EÚ nepodporoval, sa následne vzdal funkcie a kreslo prenechal Maoyvej.


Prístup novej líderky Konzervatívnej strany však vystrašil investorov, ktorí sa domnievajú, že Británia smeruje k tzv. tvrdému brexitu, čo znamená, že sa nebude snažiť o zotrvanie v jednotnom európskom trhu, aby mohla zaviesť kontrolu imigrácie zo zostávajúcich 27 členských štátov únie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona