Bývalý Asadov minister obrany ušiel do Turecka

NETKY.SK • 4 September 2013, 16:30 • 2 min
Bývalý Asadov minister obrany ušiel do Turecka

AMMÁN - Bývalý sýrsky minister obrany a popredný člen vládnucej sekty alavitov ušiel do Turecka. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičnú sýrsku koalíciu.

slovakia

left justify in out

"(Generálovi) Alímu Habíbovi sa podarilo uniknúť z osídiel režimu a v súčasnosti sa nachádza v Turecku," uviedol čelný predstaviteľ sýrskej opozície pôsobiaci v Paríži Kamál Labwání. Zároveň zdôraznil, že samotný generálov útek do Turecka ešte neznamená, že prešiel na stranu odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ako zdroj informácie uviedol nemenovaného západného diplomata.

Ak sa správa o dezercii generála Habíba potvrdí, išlo by o najvyššie postaveného alavitského predstaviteľa, ktorý opustil Asada od začiatku protivládneho povstania v Sýrii v marci 2011. Bližšie nešpecifikovaný zdroj z Perzského zálivu pre agentúru Reuters uviedol, že Habíb utiekol zo Sýrie v utorok pred polnocou v sprievode niekoľkých ďalších osôb. Do Turecka ho následne previezol konvoj vozidiel. 

Generál Habíb, narodený v roku 1939, bol sýrskym ministrom obrany od roku 2009 do augusta 2011. Zastával aj post náčelníka generálneho štábu sýrskej armády. 

Svoj odchod z ministerskej funkcie niekoľko mesiacov po vypuknutí povstania neskôr zdôvodnil zdravotnými problémami. Podľa opozičných zdrojov bol ale donútený k odchodu, keďže nesúhlasil s tvrdými zásahmi sýrskych bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona