Putin varoval Busha pred hrozbou útoku z 11. septembra, tvrdí bývalý analytik CIA

NETKY.SK • 6 September 2019, 13:01 • 2 min
Putin varoval Busha pred hrozbou útoku z 11. septembra, tvrdí bývalý analytik CIA

Ruský prezident Vladimir Putin, dva dni pred útokmi z 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone telefonoval svojmu americkému kolegovi Georgeovi Bushovi, aby ho varoval pred hrozbou teroristického činu. Hovorí o tom americký politológ a diplomat, viceprezident Washingtonského Centra pre národné záujmy George Bibi vo svojej novej knihe. V minulosti bol hlavným analytikom CIA pre Rusko a pôsobil aj ako poradca viceprezidenta USA Richarda Cheneyho pre Rusko, Euráziu a tajné služby.

slovakia

left justify in out

„Dva dni pred útokmi Putin zavolal americkému prezidentovi Bushovi, aby ho upozornil, že ruská tajná služba odhalila známky hroziacej teroristickej kampane, "niečoho dávno pripravovaného" a pochádzajúceho z Afganistanu," píše Bibi. Potom 11. septembra, v ten deň, keď sa teroristický útok naozaj uskutočnil, bol Putin prvým zahraničným vodcom, ktorý zavolal do Bieleho domu, aby vyjadril súcit a podporu.

 

Oneskorené priznanie

V deň útokov bol Bush na ceste po krajine a do hlavného mesta sa nevrátil okamžite. Po tragédii v Spojených štátoch sa intenzívne diskutovalo o tom, aké informácie o teroristických hrozbách mali orgány krajiny vopred a prečo neboli prijaté dostatočné opatrenia na zaistenie bezpečnosti.

 

V roku 2011, bývala ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová vo svojich spomienkach uviedla, že dokonca aj na rusko-americkom samite v Ľubľane v júni 2001 – tri mesiace pred septembrovými udalosťami – Putin varoval Busha pred nebezpečenstvom, ktoré predstavujú militanti medzinárodnej teroristickej organizácie Al-Káida (zakázané v Ruskej federácii).

 

Podľa jej slov, ruský prezident ešte vtedy povedal, že to je len „otázka času – ako skoro to privedie k nejakej veľkej tragédii“. Podľa Riceovej mal Putin pravdu, ale Američania vtedy neprikladali jeho slovám náležitý význam, ale odpísali ich na „horký sediment, ktorý zostal u Rusov“ z vojny v osemdesiatych rokoch v Afganistane.

 

Kniha Georga Bibiho s názvom Ruská pasca: Ako môže naša tieňová vojna s Ruskom priniesť jadrovú katastrofu vyšla v Spojených štátoch 3. septembra.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies