Bývalý americký prezident označil Rusko za jediného víťaza summitu v Ženeve

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 12:49 • 2 min
Bývalý americký prezident označil Rusko za jediného víťaza summitu v Ženeve

WASHINGTON – Bývalý americký prezident Donald Trump uviedol, že Washington nedostal nič zo summitu ruských a amerických vodcov Vladimíra Putina a Joea Bidena a pre Moskvu stretnutie dopadlo dobre.

slovakia

left justify in out

„Nič sme nedostali, dali sme pódium Rusku a nakoniec sme nič nedostali,“ povedal Trump v rozhovore pre Fox News. Trump dodal, že USA nedokázali zastaviť Nord Stream 2, čo bolo dôležité urobiť.

 

img

 

Podľa vyjadrenia prezidenta zvíťazilo na samite Rusko. „Myslím si, že to bol dobrý deň pre Rusko,“ povedal.

 

Tramp tiež uviedol, že rusko-americké vzťahy môžu byť „neuveriteľné“. „Oni potrebujú ekonomiku a my potrebujeme veci, ktoré majú. Majú veľmi cennú pôdu z hľadiska nerastných surovín,“ poznamenal.

 

Bývalý šéf Bieleho domu zároveň urobil vyhlásenie, že s Vladimírom Putinom vychádzal dobre. „Ale nikto nebol voči Rusku tvrdší ako ja,“ podotkol Trump.

 

Prečítajte si: Súper je tvrdý a bystrý. Sú známe detaily stretnutia Putina a Bidena!

 

Prvé stretnutie Putina a Bidena sa uskutočnilo v stredu v Ženeve, rokovania trvali vrátane prestávky 4,5 hodiny. Po rokovaniach ruský vodca uviedol, že sa dohodol s americkým prezidentom na začatí konzultácií o strategickej stabilite na medzirezortnej úrovni. Podľa neho si obe krajiny uvedomujú, že nesú osobitnú zodpovednosť za strategickú stabilitu vo svete.

 

img

 

Hlavy štátov okrem toho prijali spoločné vyhlásenie. Hovorí o tom, že sa Moskva a Washington riadia zásadou, že v jadrovej vojne nemôžu byť víťazi  a nikdy by sa nemala rozpútať. Rovnaký princíp stanovili vodcovia ZSSR a USA na stretnutí v Ženeve v roku 1985.

 

Vladimír Putin sa stretol s Trumpom šesťkrát. Na rusko-americkom summite v roku 2018 spochybnil výsledky vyšetrovania amerických spravodajských služieb o zasahovaní Moskvy do amerických prezidentských volieb v roku 2016 a tým „dal Putinovi príležitosť šíriť klamstvá“. To spôsobilo prudkú reakciu medzi politickými kruhmi USA. Podľa senátora Johna McCaina išlo o „jeden z najhanebnejších prejavov amerického prezidenta“, ktorý si pamätal.

 

Ženevské stretnutie 2021 sa skončilo predvídateľne

Putin a Biden sa porozprávali a navzájom sa vypočuli a rokovania označili za konštruktívne a pozitívne. Nedosiahli sa nijaké významné dohody. Veľvyslanci sa vrátia, výmena väzňov je možná, dohodli sa na začatí rokovaní o zbrojení: „v blízkej budúcnosti sa začne komplexný bilaterálny dialóg o strategickej stabilite“.

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies