Bývalý agent Mossadu daroval sochu do bratislavskej Danubiany

NETKY.SK • 10 Február 2011, 13:08 • 2 min
Bývalý agent Mossadu daroval sochu do bratislavskej Danubiany

Bývalý agent Mossadu daroval sochu do bratislavskej Danubiany - Kultúra Známy Izraelčan, bývalý agent Mossadu, Rafi Eitan daroval bratislavskému Múzeu moderného umenia Danubiana jednu zo svojich sôch. Sochu v podobe bronzovej ruky s názvom Držiac sa život

slovakia

left justify in out

img

Známy Izraelčan, bývalý agent Mossadu, Rafi Eitan daroval bratislavskému Múzeu moderného umenia Danubiana jednu zo svojich sôch. Sochu v podobe bronzovej ruky s názvom "Držiac sa života" odovzdal v stredu 9. februára izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi do rúk holandského mecenáša Danubiany Gerarda H. Meulensteena a majiteľa galérie Vincenta Polakoviča.
      Dnes 84-ročný Rafi Eitan sa preslávil ako agent izraelskej tajnej služby Mossad. V roku 1960 sa stal veliteľom operácie, ktorá dodnes predstavuje jeden z najväčších triumfov izraelských tajných služieb. Počas operácie sa podarilo dolapiť nacistického vodcu Adolfa Eichmanna, ktorý po druhej svetovej vojne utiekol do Argentíny. Tam ho Eitanov tím agentov zadržal a následne previezol do Izraela, kde sa Eichmann pred súdom zodpovedal za zločiny spáchané proti Židom počas holokaustu.
      Eitan podľa vlastných slov odjakživa obdivoval sochárske umenie. V prostredí kibucu, kde vyrastal a tajnej služby, kde pracoval, sa však k nemu blízko nedostal. Až v 60. rokoch, keď ho ako tajného agenta prevelili do Paríža, spoznal a zamiloval si moderné umenie.
      "Keď som bol v Paríži, začal som sám tvoriť sochy. Očarený Picassom, Arpom a Giacomettim, som ich vo svojej tvorbe nasledoval," povedal o svojej tvorbe Eitan. V portfóliu má desiatky sôch z bronzu a železa. Zobrazuje tenké dlhé postavy, ktoré pripomínajú Giacomettiho modely, sediace mačky a Venuše, obľúbené u Picassa či industriálne sochy zo skrutiek, šróbov či reťazí.
      TASR informovala Zuzana Kizáková z izraelského veľvyslanectva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies