Bývalú thajskú premiérku Jinglak Šinavatrovú prepustili na slobodu

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 14:13 • 2 min
Bývalú thajskú premiérku Jinglak Šinavatrovú prepustili na slobodu

BANGKOK - Poradca bývalej thajskej premiérky Jinglak Šinavatrovej oznámil, že bola dnes prepustená z vojenskej väzby a vrátila sa domov. Vzhľadom na citlivosť situácie hovoril pod podmienkou zachovania svojej anonymity, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Bývalú premiérku zadržiavala armáda, ktorá uskutočnila v krajine vojenský puč, od piatka na neznámom mieste bez možnosti telefonického spojenia s ňou. Vodca vojenského prevratu v Thajsku generál Prajut Čan-o-Ča dnes oznámil, že ho kráľ oficiálne schválil vo funkcii šéfa vojenskej rady, ktorá bude riadiť krajinu. Jeho schválenie vo funkcii potvrdil vo vyhlásení aj kráľovský palác.

 

Generál dnes na tlačovej konferencii varoval občanov, aby prestali vyvolávať problémy, kritizovať a protestovať, ak nechcú čeliť návratu krajiny k "starým dňom" pouličného násilia. Generál oblečený v bielej uniforme vyhlásil, že sa chopil moci, aby obnovil poriadok v krajine po siedmich mesiacoch násilných konfrontácií a politického chaosu medzi teraz už zosadenou vládou a demonštrantmi, ktorí opakovane vyzývali armádu, aby zasiahla. "Nie som tu na to, aby som sa s niekým hádal. Všetci mi musia pomôcť... Nekritizujte, nevytvárajte nové problémy. Nemá to význam."

 

Prajut v 20-minútovom vystúpení varoval tiež médiá a užívateľov sociálnych sietí, aby sa vyhli všetkému, čo by mohlo vyvolávať konflikt. A demonštrantov, protestujúcich proti prevratu v Bangkoku a niekoľkých ďalších mestách, vyzval, aby svoje protesty ukončili.

 

V Thajsku vyhlásila armáda 20. mája výnimočný stav a následne sa 22. mája - po takmer siedmich mesiacoch politických nepokojov v štáte - chopila moci.

 

Štvrtkový puč je druhým vojenským prevratom v Thajsku za uplynulých osem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies