Bývalú prvú dámu Nancy Reaganovú pochovali vedľa manžela v Kalifornii

NETKY.SK • 12 Marec 2016, 07:22 • 2 min
Bývalú prvú dámu Nancy Reaganovú pochovali vedľa manžela v Kalifornii

LOS ANGELES - Bývalú prvú dámu USA Nancy Reaganovú, ktorá zomrela minulý týždeň vo veku 94 rokov, pochovali v piatok v Kalifornii. Uložili ju do hrobu vedľa jej manžela Ronalda Reagana, amerického prezidenta z rokov 1981-1989, ktorý zomrel už pred 12 rokmi.

slovakia

left justify in out

Nancy Reaganová umrela 6. marca vo svojom dome v kalifornskom Los Angeles na zlyhanie srdca. Na jej pohrebe sa zúčastnili popredné osobnosti z politických kruhov Washingtonu aj predstavitelia Hollywoodu.

 

Medzi viac ako tisíckou smútočných hostí nechýbali napríklad súčasná prvá dáma Michelle Obamová, demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, exprezident George W. Bush s manželkou Laurou, Rosalynn Carterová či Caroline Kennedyová.

 

Rozlúčiť sa prišli aj herci Tom Selleck, Anjelica Huston a John Stamos, členovia skupiny Beach Boys, spevák Mike Love či hrdina akčných filmov a exguvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger.

 

Posledná rozlúčka aj samotný pohreb prebehli v areáli Národnej knižnice Ronalda Reagana v oblasti Simi Valley, približne 70 kilometrov západne od Los Angeles. Už v stredu a vo štvrtok navštívili knižnicu tisíce ľudí, aby vzdali hold zosnulej.

 

Nancy Reaganová sa narodila ako Anne Frances Robbinsová a pracovala ako herečka, kým sa v roku 1952 vydala za herca Ronalda Reagana. Počas jeho politickej kariéry stála verne po jeho boku, najskôr bola prvou dámou Kalifornie, najľudnatejšieho štátu USA, a potom aj celých Spojených štátov.

 

Spomedzi jej verejných aktivít sa najznámejším stalo angažovanie sa v rozsiahlej kampani proti drogám, ktorá prebiehala pod sloganom 'Just Say No' (Len povedz nie).

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona