Bývalú juhokórejskú prezidentku uznali za vinnou zo zneužitia moci

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 08:37 • 2 min
Bývalú juhokórejskú prezidentku uznali za vinnou zo zneužitia moci

SOUL - Juhokórejský súd uznal v piatok zosadenú prezidentku Pak Kun-hje za vinnú zo zneužitia moci a ďalších korupčných trestných činov.

slovakia

left justify in out

Výšku trestu súd oznámi v priebehu dňa.

 

Proces s bývalou prezidentkou, ktorá čelila 18 bodom obžaloby vrátane korupcie, vydierania, zneužívania funkcie či vyzradenia štátnych tajomstiev, sa začal vlani v máji. Prokuratúra pre 66-ročnú političku požadovala 30 rokov väzenia.

 

Pak Kun-hje je od marca 2017 vo väzbe v detenčnom zariadení neďalekou Soulu. Z piatkového zasadnutia súdu sa však ospravedlnila pre údajnú chorobu. Súdny proces bojkotuje už od vlaňajšieho októbra na protest proti tomu, že musí zotrvávať vo väzbe.

 

Podľa obžaloby sa Pak Kun-hje tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním. Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí, vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý čelil obvineniam z úplatkárstva.

 

Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii juhokórejskej prezidentky skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na poste prezidenta Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies