Bývalú americkú dôstojníčku obvinili zo špionáže pre Irán

NETKY.SK • 13 Február 2019, 19:56 • 2 min
Bývalú americkú dôstojníčku obvinili zo špionáže pre Irán

WASHINGTON - Spojené štáty obvinili bývalú spravodajskú dôstojníčku vzdušných síl Spojených štátov Monicu Wittovú z pomoci Iránu v rámci kyberšpionážnej operácie zameranej voči jej bývalým kolegom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americké úrady oznámili, že Wittová poskytovala utajené informácie o amerických tajných agentoch po tom, čo v roku 2013 ušla do Iránu. Spolu s Wittovou obvinili aj štyroch Iráncov, ktorí sa údajne tiež podieľali na kybernetických útokoch. Wittová aj Iránci sú stále na slobode.

 

 

Washington podľa Reuters tiež uvalil sankcie na dve firmy so sídlom v Iráne, New Horizon Organization a Net Peygard Samavat Company, a aj na niekoľko s nimi prepojených osôb. Wittovú podľa úradov pre operáciu zverbovali po tom, ako navštívila dve medzinárodné konferencie organizované spoločnosťou New Horizon, ktoré podporovali snahy iránskych Revolučných gárd verbovať a zbierať informácie od zahraničných účastníkov.

 

img

 

Wittovú podľa agentúry AP pracovníci Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) ešte pred jej prebehnutím varovali, že bude ľahko prístupným cieľom pri nábore iránskych spravodajských služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona