Bývalí väzni z Guantanáma protestovali pred americkou ambasádou

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 08:36 • 2 min
Bývalí väzni z Guantanáma protestovali pred americkou ambasádou

MONTEVIDEO - Štyria bývalí väzni z americkej väznice Guantanámo na Kube, ktorých presídlili do Uruguaja, protestovali v noci nadnes pred americkou ambasádou v uruguajskej metropole Montevideo. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nespokojní muži sa zišli pred budovou americkej ambasády vzhľadom na to, že ich niekoľkokrát požiadali o opustenie nízkorozpočtového hotela, ktorý dlhodobo obývajú. Bezprostredne po presídlení do Uruguaja totiž štyroch Sýrčanov, jedného Tunisana a jedného Palestínčana umiestnili do štvorizbového domu, ktorý bol pre nich údajne pritesný. Časť z nich sa preto presťahovala do lacného hotela.

 

"Je nás priveľa na to, aby sme zostali v tom dome," uviedol jeden z bývalých trestancov v Guantanáme. Ten tiež dodal, že on a ostatní prepustení väzni sa chcú osobne pozhovárať s americkým veľvyslancom v Uruguaji, pričom od Washingtonu požadujú finančnú pomoc. Muži momentálne dostávajú od vlády USA mesačne 600 amerických dolárov (vyše 550 eur).

 

Šiestim prepusteným väzňom z Guantanáma ponúkol možnosť na presídlenie do Uruguaja tamojší bývalý prezident José Mujica, ktorému sa medzičasom skončilo funkčné obdobie. Šiesti bývalí trestanci si odsedeli 12 rokov za mrežami väznice na americkej základni Guantánamo na Kube. Na slobodu sa dostali vlani v decembri.

 

Títo trestanci boli údajne napojení na teroristickú sieť al-Káida. Nikdy ich však oficiálne neobvinili a Spojené štáty ich napokon prepustili, nakoľko sa tamojší činitelia rozhodli, že muži viac nepredstavujú pre USA hrozbu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies