Bývalí väzni z Guantánama držia pre zlé podmienky hladovku

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 09:52 • 2 min
Bývalí väzni z Guantánama držia pre zlé podmienky hladovku

Bývalí väzni z Guantánama držia pre zlé podmienky hladovku

slovakia

left justify in out

Traja väzni z Guantánama, ktorých 25. januára previezli na Slovensko, držia protestnú hladovku. Dôvodom majú byť zlé podmienky, v ktorých ich slovenské orgány zadržiavajú v zaisťovacom tábore pre cudzincov v Medveďove. Informoval o tom dnes riaditeľ Amnesty International Slovensko (AIS) Branislav Tichý.
Dodal, že informácie o zlom zaobchádzaní dostala AIS od jedného z týchto bývalých väzňov, ktorý ich sprostredkoval prostredníctvom mobilného telefónu dnes ráno. Podľa Tichého väzni nemajú kontakt s nikým okrem personálu a právnika. K dispozícii majú len posteľ a umývadlo, z miestnosti ich vraj pustia von len na hodinu za deň.
Tichý ďalej uviedol, že podľa dostupných informácií nemajú bývalí väzni poskytnutú psychologickú a sociálnu starostlivosť a za päť mesiacov pobytu na Slovensku sa nedozvedeli, aký je ich právny status. Zadržiavaní majú prideleného obhajcu, ten si však s nimi vraj len raz za mesiac príde vypiť čaj.
Bývalí väzni majú podľa Tichého pravdepodobne prístup k mobilnému telefónu. Hladovku držia oddnes. AIS sa zatiaľ podarilo overiť, že muž menom Adel Fattouh Al-Gazzar, ktorý ich kontaktoval,  patrí k bývalým väzňom z Guantánama. "Máme potvrdené, že tento človek je v kontakte s našou londýnskou centrálou z obdobia predtým, než bol premiestnený na Slovensko," povedal Tichý. Bližšie informácie o ďalších dvoch väzňoch nie sú známe.
"Amnesty International Slovensko vyzýva ministra vnútra, aby okamžite konal a zabezpečil, aby sa konanie o prípadnom udelení azylu urýchlilo a to tak, aby títo ľudia mohli začať žiť bežný život tak, ako im to bolo prisľúbené, keď im bola ponúknutá možnosť presídliť sa na Slovensko. Zatiaľ to, bohužiaľ, vyzerá tak, že sme si v Medveďove vytvorili také vlastné Guantánamo," vyhlásil Tichý s tým, že smerom k ministerstvu pripravujú ďalšie kroky. Prax z ostatných krajín podľa neho hovorí, že tento úvodný proces možno vyriešiť v priebehu pár mesiacov alebo v niektorých prípadoch v priebehu niekoľkých dní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona