Bývalí sýkorovci Rohlo a Copík ako svedkovia

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 17:57 • 2 min
Bývalí sýkorovci Rohlo a Copík ako svedkovia

BANSKÁ BYSTRICA 26. marca (SITA) – Bývalí členovia skupiny Martin Rosenberg a Milan Janík dnes vypovedali v procese s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališ, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Pred senátom na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici opísali vedenie, hierarchiu a iné skutočnosti činnosti gangu.


Svedok Martin Rosenberg, známy pod prezývkou Rohlo, začal v skupine ako vyhadzovač v roku 1999. Bos Kýbel bol vraj k nemu slušný, ale príkazy dostával od podšéfov. Zo skupiny sa Rohlo bál odísť. V súčasnosti je na slobode ako chránený svedok. Milan Janík, prezývaný Copík si odpykáva 13-ročný trest za založenie zločineckej skupiny, vydieračský únos a ublíženie na zdraví. V skupine začal pôsobiť ako biletár v roku 2002, neskôr sa dostal do výjazdovej partie. Povedal, že zabezpečovali aj hokejové priateľské stretnutia členov gangu, na ktoré chodil aj obžalovaný podnikateľ Marek Trajter. Copík sa nakoniec stal ochrankárom Kýbla, ktorý mal obavy o život, ale reálne nikdy nebol napadnutý. Copík povedal, že každý z ochrankárov musel mať legálne držanú zbraň, nepriestrelnú vestu a vysielačku. Na začiatku zarábal okolo 25 tisíc korún, pred zadržaním približne 1 300 eur. Ochrankári trénovali streľbu aj osobnú ochranu. Copík tvrdil, že s Kýblom chodili do firmy obžalovaného Mareka Trajtera, ale boli s ním aj na stretnutiach v reštauráciách. 


Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom Biháry, zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Na oboch sú vydané medzinárodné zatykače. Obžalovaný Jozef Roháč zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal k skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper zvaný Vinco a podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva. Obžalovaným je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka, zvaný Čistič. 


Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bosa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka. 


Pojednávanie pokračuje 22. apríla výsluchom ďalších svedkov. Senát už vytýčil termíny pojednávaní aj na máj a jún. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona