Bývalí spolupracovníci Donalda Trumpa budú vypovedať v súvislosti s útokom na budovu Kapitolu

NETKY.SK • 24 September 2021, 05:58 • 2 min
Bývalí spolupracovníci Donalda Trumpa budú vypovedať v súvislosti s útokom na budovu Kapitolu

WASHINGTON - Cieľom osobitnej komisie je vyšetriť účasť exprezidenta Trumpa na výtržnostiach v budove Kapitolu a prípadné zlyhanie bezpečnostných zložiek.

slovakia

left justify in out

Komisia americkej Snemovne reprezentantov, ktorá vyšetruje útok na budovu Kongresu zo 6. januára, postupne vypočuje štyroch poradcov a blízkych spolupracovníkov bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra AP.

 

img

 

Vyšetrovanie v plnom prúde

Pred komisiu sa postaví niekdajší šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows, Trumpov exporadca Stephen Bannon, bývalý zástupca kancelárie Bieleho domu pre komunikáciu Dan Scavin a Kashyap Patel, ktorý počas Trumpovej vlády pôsobil na ministerstve obrany.

 

 

Stanica CNN uvádza, že Patel a Bannon majú vypovedať 14. októbra a Scavino a Meadows o deň neskôr. Do 7. októbra musia predložiť všetky dokumenty, o ktoré komisia požiadala. Predseda komisie Bennie Thompson povedal, že štvoricu mužov v písomnom oznámení upovedomil o tom, že komisia vyšetruje "fakty, okolnosti a príčiny" útoku.

 

Prečítajte si tiež: Trump odmietol vypovedať pod prísahou, odmieta prevziať zodpovednosť za útok na Kapitol

 

Chaos a panika

Vypočúvanie za zatvorenými dverami sa začne v nasledujúcich týždňoch po tom, čo si komisia preštuduje tisíce strán dokumentov, ktoré si vyžiadala od federálnych agentúr a spoločností vlastniacich sociálne médiá. 

 

img

 

Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla schválila vytvorenie osobitnej komisie na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone.

 

Preskúma podiel viny exprezidenta Trumpa na nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu.

 

img

 

Nespokojný dav podporovateľov Donalda Trumpa vnikol do budovy Kapitolu 6. januára, kde zasadali obe komory Kongresu. Na rokovaní mali potvrdiť víťazstvo v prezidentských voľbách demokrata Joe Bidena.

 

Trumpovi priaznivci tento proces prerušili na niekoľko hodín, kedy budovu obsadili. Na mieste došlo k viacerým výtržnostiam a k stretom s políciou. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zomreli štyria ľudia a v putách skončilo takmer 600 ľudí. Mnohí pripisujú vinu za výtržnosti práve Trumpovi, ktorý vo svojej reči pár hodín pred incidentom burcoval dav a opakovane hovoril o ukradnutých voľbách. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies