Bývalí prezidenti SR podporili iniciatívu Zjednotení za mier

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 10:20 • 2 min
Bývalí prezidenti SR podporili iniciatívu Zjednotení za mier

BRATISLAVA - Pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny dnes 70 osobností politického, vedeckého a kultúrneho života zo Slovenska, Česka aj Srbska predstavilo programový dokument Zjednotení za mier. V dokumente vyzvali predstaviteľov strán, vlád a medzinárodných organizácií na hľadanie a presadzovanie novej bezpečnostnej architektúry, ktorá bude zodpovedať potrebám súčasnosti.

slovakia

left justify in out

 Mala by pritom garantovať rovnakú bezpečnosť pre všetky štáty. Medzi signatármi výzvy sú aj všetci bývalí prezidenti Slovenskej republiky - Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Informoval o tom koordinátor iniciatívy Zjednotení za mier Eduard Chmelár.

 

Signatári sa v texte obrátili aj na štátne orgány, aby zaviedli do učebných osnov výchovu ku kultúre mieru a nenásilia. Predstaviteľov cirkví, mimovládnych organizácií a mienkotvorné osobnosti vyzvali, aby aktívne podporovali mierové riešenia. Výzva je otvorená na podpis pre všetkých občanov na internetovej stránke www.zjednotenizamier.sk a pripravuje sa jej preklad do angličtiny, ruštiny a iných jazykov.


Ako uvádza iniciatíva na svojej internetovej stránke, svet sa nebezpečne priblížil k novej globálnej konfrontácii a veľmoci dlhodobo podkopávajú zmluvne zakotvené pravidlá účelovým výkladom, ignorovaním zásad mierového spolunažívania a bezohľadnou vojenskou agresiou. "Považujeme za obrovskú chybu, že medzinárodné spoločenstvo sa odklonilo od zásad Parížskej charty pre novú Európu prijatej na summite v novembri 1990. V nej sa všetky európske štáty, ale aj Sovietsky zväz, USA a Kanada zhodli na tom, že bezpečnosť je nedeliteľná a že nie je možné posilňovať bezpečnosť jedných na úkor druhých. Preto považujeme vytváranie exkluzívnych vojenských blokov, ktoré stupňujú zbrojenie a konfrontáciu, za prekonané a nebezpečné," uvádzajú autori iniciatívy s tým, že je najvyšší čas vrátiť sa k ideálom, ktoré ukončili ideologické súperenie dvoch superveľmocí.


Medzi signatármi výzvy sú okrem iných aj bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, umelci Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Juraj Jakubisko, Adriana Kučerová či Peter Jaroš, signatári Charty 77 Petr Uhl a Lenka Procházková, pesničkár a autor hymny Nežnej revolúcie Ivan Hoffman, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil či športový komentátor Karol Polák.


Zjednotení za mier je medzinárodná mierová iniciatíva, ktorá sa zrodila na Slovensku pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny s cieľom hľadať účinnejšie formy medzinárodnej bezpečnosti a zabrániť vzniku ďalšieho svetového konfliktu.


to;nr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies