Bývalí povstalci v Bangui zabili tisíc ľudí

NETKY.SK • 19 December 2013, 18:50 • 2 min
Bývalí povstalci v Bangui zabili tisíc ľudí

BANGUI - Medzinárodné spoločenstvo doteraz očividne hrubo podcenilo rozsah nábožensky motivovaného konfliktu v Stredoafrickej republike.

slovakia

left justify in out

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vo štvrtok predložila správu, na základe ktorej moslimské povstalecké milície pred dvoma týždňami ako pomstu za vraždy kresťanských milícií za dva dni v hlavnom meste Bangui zabili takmer tisíc civilistov, čo doterajšie odhady takmer zdvojnásobuje. O týchto číslach podľa AI "nemožno pochybovať". Aj mimovládna organizácia Human Rights Watch podložila tieto údaje vykreslením jednotlivých prípadov a vyzvala OSN, aby bezodkladne konala.

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala v decembri 2012, keď moslimskí povstalci postupne prevzali kontrolu nad viacerými mestami. V januári znepriatelené strany pristúpili na prímerie, no vláda nebola ochotná splniť všetky požiadavky, na čo povstalci zareagovali oznámením, že obnovujú boje. Po následnom ozbrojenom puči prezident François Bozizé utiekol do Kamerunu, na čo Africká únia pozastavila krajine členstvo a uvalila na povstaleckých vodcov sankcie. Za nového prezidenta sa následne vyhlásil vodca povstalcov Michel Djotodia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies