Bývalí poľskí lídri kritizovali novú vládu Práva a spravodlivosti

NETKY.SK • 15 December 2015, 14:39 • 2 min
Bývalí poľskí lídri kritizovali novú vládu Práva a spravodlivosti

VARŠAVA - Bývalí poľskí prezidenti a ďalší lídri vyjadrili svoje "obavy a nesúhlas" so stratou vážnosti Ústavného súdu vyplývajúcej z krízy, v ktorej sa v súčasnosti táto najvyššia poľská súdna inštitúcia nachádza. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách a má podporu aj v osobe prezidenta Andrzeja Dudu, sa pokúša získať vplyv aj na poľskom Ústavnom súde, a to spôsobom, ktorý kritici označujú za protiústavný a nedemokratický.


Pod vyhlásenie, ktoré dnes uverejnil proeurópsky denník Gazeta Wyborcza, sa podpísalo 15 politikov. Tí tvrdia, že rešpektovanie princípov právneho štátu je dôležité najmä keď "je všetka moc v rukách jednej politickej strany".


Medzi signatármi vyhlásenia sú bývalí prezidenti Bronislaw Komorowski a Aleksander Kwasniewski, ako aj bývalí ministri zahraničných vecí Radek Sikorski a Grzegorz Schetyna.


V Poľsku sa v novembri ujala moci nová jednofarebná vláda konzervatívcov zo strany Právo a spravodlivosť pod vedením premiérky Beaty Szydlovej. Tá prijala novelu legislatívy o ústavnom súde, ktorú presadila vďaka absolútnej väčšine v zákonodarnom zbore. Prezident následne vymenoval za sudcov ústavného súdu jej nominantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies